Ciasteczka żurawinowe

Autor:


Przepis na 35 ciasteczek. Przygotowanie wynosi 50 minut.

Składniki:

125 g miękkiego masła
75 g białego cukru
75 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
½ łyżeczki cynamonu
1 jajko
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki owsianej
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
30 g wiórek czekoladowych

1. Masło rozetrzeć na kremową masę i powoli dodawać biały cukier. Następnie stopniowo dodawać brązowy cukier, cukier waniliowy, cynamon i jajko. Połączyć proszek do pieczenia z mąką. Do masła z cukrem dodać mąkę i mąkę owsianą. Na końcu dodać cranberries i wiórka czekoladowe.

2. Za pomocą dwóch łyżeczek umieścić kawałeczki ciasta na papierze do pieczenia (zachować odpowiednie odstępy). Rozpłaszczyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 12 minut.

Wartości odżywcze (1 ciasteczko):
Wartość energetyczna: 86 kcal  / 359 kJ
Białko: 1 g
Tłuszcz: 3,7 g
Węglowodany: 12 g


...