Wielkanocny stół inaczej

Autor: Barbara Kusicka


Nie chcesz popadać w rutynę i lubisz zaskakiwać? Pomyśl o urozmaiceniu tradycyjnych potraw wielkanocnych. Może zamiast oklepanego żurku – zaserwuj rodzinie zupę orkiszową? Do tego pastę, sałatkę z makaronem razowym lub risotto z kaszy orkiszowej.

Zwyczajowe polskie Święta to przede wszystkim dania mięsne. Lubimy ciężkostrawne pieczenie, wędliny, pasztety czy białą kiełbasę. Warto jednak zadbać o to, żeby świąteczna konsumpcja wyszła nam na zdrowie. Dzięki regularnie stosowanej diecie orkiszowej, wzmacniamy wszystkie narządy oraz układy naszego ciała. Orkisz - to nie tylko samo zdrowie, ale i wspaniały smak. Dostępny jest dziś w większości sklepów. Można kupić orkiszowe ziarno, mąkę, kaszę, pieczywo, makaron, płatki, otręby, a nawet bezkofeinowa kawę. Z orkiszowej mąki przyrządza się kluski, naleśniki, pizze, zasmażki, sosy, słodycze albo zupę. – Serwowana w naszych lokalach zupa orkiszowa cieszy się ogromną popularnością gości, głównie ze względu na swój oryginalny smak oraz walory zdrowotne – mówi Marzena Krupińska z Multifood STP.

Orkisz jest bardzo skuteczny w leczeniu wielu schorzeń. Szczególnie w przypadku chorób serca. Wzmacnia również narządy zmysłów, spowalniając przy tym procesy ich starzenia. Stanowi doskonale pożywienie dla wyczerpanych i niedożywionych. Wspomaga procesy krwiotwórcze, a w przypadku dzieci przyspiesza przyrost ich ciała. Natomiast u osób dorosłych orkiszowa dieta powoduje spadek poziomu cholesterolu.

Przepis na zupę orkiszową

Składniki:
1 litr wody
1 łyżka masła
4 łyżki mąki orkiszowej
cebula
pokrojony kurczak z bulionu
zmielony czosnek  
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
warzywa
natka pietruszki

Sposób wykonania:
Drobno posiekaną cebulę należy podsmażyć na maśle do jasnozłotego koloru, następnie zalewamy ją 1 litrem wody i wsypujemy mąkę orkiszową. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i posiekaną pietruszkę. Osobno podsmażamy kurczaka. Zupę gotujemy kilka minut, ciągle mieszając. Całość doprawiamy przyprawami.

...