Afrykański chlebek bananowo-owsiany

Autor: Weight Watchers®


Święto Kwanzaa obchodzone jest w całej Afryce (a także przez niektórych Afroamerykanów) od 26 grudnia do 1 stycznia. Jego tradycja sięga dawnych obrzędów afrykańskich towarzyszących zbiorom (Kwanzaa oznacza w Swahili „pierwsze owoce”). Chlebek bananowo-owsiany jest prosty do przygotowania i napełni cały dom pięknym aromatem. 10 porcji 1 porcja – 4 PUNKTY™ czas przygotowania: 10 minut czas pieczenia: 50 minut Składniki: 1 i ¼ szklanki mąki ½ szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 2 białka z jajek 3 duże banany 1 szklanka płatków owsianych Przygotowanie 1. Podgrzej piekarnik do 180°C. W dużym naczyniu zmieszaj razem wszystkie suche składniki. Dodaj olej i jajka, wymieszaj dokładnie. 2. W mniejszym naczyniu rozdrobnij banany za pomocą tzw. „żyrafy” lub widelca, dodaj owsiankę i wszystko razem zmiksuj „żyrafą” lub w mikserze do robienia przecierów. 3. Posmaruj podłużną blachę (taką, jak do pieczenia piernika lub pasztetu) tłuszczem, wylej masę do formy i piecz do czasu, gdy wierzch bochenka będzie twardy (ok. 45 – 55 minut). Wyjmij z piekarnika i wystudź przez 5 minut, następnie wyjmij chlebek z formy i ostudź do końca przez jeszcze 10 minut.

...