Przepis na pikantny suflet z chilli

Autor: Natalia Tyszka


Karnawał w pełni, więc warto może by było zastanowić się nad zorganizowaniem jakiejś imprezy w gronie najbliższych znajomych? Jeżeli mamy już dość oklepanych potraw, które zwykle serwujemy podczas podobnych okazji, zastanówmy się nad nowymi alternatywami.

Co my proponujemy na karnawałowe party? Oczywiście pikantny suflet z chilli! Podajemy proporcje na dwie porcje. Czas przygotowania potrawy wynosi około 50 minut.

Niezbędne składniki:

2 jaja
500 ml śmietanki 18%
120 g cukru
20g maki ziemniaczanej
50g masła
1 łyżeczka chili Kamis
Laska wanilii Kamis

Sposób przygotowania:


Śmietankę zagotować z chili i laską wanilii, odstawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z cukrem, miskę z żółtkami ustawić na garnku z wrzącą wodą, dodać śmietankę, ubijać tak, aby nie doprowadzić masy do wrzenia, gdy zgęstnieje, wystudzić. Do masy dodać ubitą z łyżką mąki ziemniaczanej pianę, delikatnie wymieszać. Masę wlać do posmarowanych i obsypanych cukrem foremek. Piec 30 minut w temp. 180 st.


...