Surówka z kalafiora

Autor: Paweł Miłosz


Kalafiora większości kojarzy się z ugotowanym warzywem polanym roztopionym masłem i bułką tartą. Jednak jest on bardzo smaczny także surowy, należy go jedynie dobrze przygotować Składniki

1 kalafior
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżka posiekanego koperku
1 papryka
sól

Jajka gotujemy na twardo. Kalafiora dzielimy na różyczki i namaczamy w zimnej osolonej wodzie przez około godzinę. Siekamy 2 jajka i koper (trzecie jajko zostawiamy do przyozdobienia). Kalafiora osuszamy na ściereczce. Wkładamy go następnie do półmiska, mieszamy z jajkami, koprem, majonezem i śmietaną, lekko solimy. Wszystko przyozdabiamy papryką i jajkiem.

Smacznego!

...