Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Autor:


Czas przygotowania wynosi 30 minut, czas oczekiwania 45-50 minut, czas chłodzenia to około 3 godziny. Przepis na 16 kawałków, z czego rn1 porcja zawiera ok. 277 kcal.

Składniki:

1 Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
200 g mąki
225 g cukru
1 jajko
190 g masła
2 kg jabłek
sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g rodzynków
1 łyżka miodu
60 g płatków migdałowych
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto: Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 0,5 godz. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem formując brzegi.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Zagęścić Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto.
Polewa: Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połączyć, zagotować. Gorącą polewę wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut w temp. 180-200 stopni C. Kroić schłodzone.




...