Królowie koktajli

Autor:


Od kiedy James Bond zażyczył sobie słynne wstrząśnięte, choć niemieszane Martini, zaczęliśmy zwracać uwagę na sposób, w jaki można przyrządzać drinki. Czy to naprawdę trudna sztuka, a może każdy potrafiłby przygotować najbardziej wymyślne koktajle po krótkim instruktażu od mistrzów w tym fachu?

Przekonaj się, jak to naprawdę wygląda! W styczniu zapraszamy na niezwykłą podróż po stolicach światowej rozrywki razem ze sławnymi ekspertami od przygotowania drinków. Dimitri Lezinska i Colin Asare – Apiah odwiedzą najlepsze kluby na całym świecie, aby poznać unikatowe receptury drinków i wymyślić koktajl, który oddaje atmosferę danego miasta.

Zaprosimy Cię do Nowego Jorku, do znanej ze świetnych alkoholi i niepowtarzalnych drinków dzielnicy Meatpacking District. Poznasz również świat gorących drinków z Hawany serwowanych w kubańskiej dzielnicy w samym sercu Miami i mroźny koktajl smaku na lodowato zimnej Islandii, o którym opowie nam Miss piękności z tego kraju. Każdy z trzynastu odcinków jest poświęcony innemu miejscu, poczynając od stron rodzinnych Colina w Londynie i Dimitriego w Paryżu, poprzez Mediolan, Berlin, Ateny i inne europejskie metropolie, aż do Ameryki, gdzie odwiedzimy Nowy Jork, Miami, San Francisco czy Seattle. W każdym mieście bohaterowie serii spędzają dwa dni, korzystając zarówno z powszechnie znanych, jak i bardziej nietypowych atrakcji. Poszukają też najbardziej eleganckich barów, restauracji i hoteli. Kiedy zaś nasycą się już w pełni lokalną atmosferą i kulturą, każdy z nich skomponuje zupełnie nowy koktajl, mający podsumować ich przeżycia. Powstaną dwa koktajle, z których jeden, najlepiej oddający charakter danego miasta, trafi na listę drinków serwowanych w najlepszych miejscowych klubach.

Poznaj prawdziwych Królów Koktajli:


Colin Asare – Apiah


Colin działa w branży od piętnastu lat. Początkowo przemierzał Grecję i Włochy, pracując jako barman specjalizujący się w tworzeniu koktajli, a następnie powrócił do Anglii, aby szkolić kolejne pokolenie pierwszorzędnych menadżerów nocnych lokali. On sam prowadził jedne z najsłynniejszych barów w Londynie. Był między innymi menadżerem w Babington House (uznanym za najlepszy hotel 2001 roku), Circus, The Collection oraz Fifteen Jamie'ego Olivera.  Colin był doradcą w programie BBC „Food and Drink Show”, gdzie prezentował też koktajle. Obecnie zajmuje stanowisko starszego specjalisty w Ruby Bar Solutions, gdzie koncentruje się na doskonaleniu wszelkich aspektów związanych z zarządzaniem barowymi imprezami.

Dimitri Lezinska

Dimitri zaczynał karierę w wieku dwudziestu lat w londyńskim O Bar na Wardour Street. Późniejsze przenosiny do The Altantic Bar pozwoliły mu szkolić się pod okiem najbardziej szanowanych fachowców w branży. Gładko pokonując kolejne szczeble kariery, szybko został głównym barmanem. Po krótkim urlopie naukowym, który zawiódł go do San Francisco, Dimitri powrócił do Londynu, by pracować w Mash. Następnie pomógł w rozruchu The Lab w Soho, co stało się momentem zwrotnym w jego karierze. W późniejszym czasie pracował jako główny barman w Tokyo Joe’s, gdzie po czterech miesiącach awansował na stanowisko zastępcy menadżera. Tam zyskał szansę pracy z takimi markami, jak Bombay Sapphire, Pernod Ricard i Chivas Regal, przy seminariach, wystawach i pokazach barmańskich. Jako Globalny Ambasador Marki Chivas był odpowiedzialny za szkolenie sprzedawców i barmanów na rynku azjatyckim – w Bangkoku i Hong Kongu. Po okresie współpracy z Seagrams oraz Eclipse Group postanowił wreszcie z bliskim kolegą założyć własną firmę. International Bar Rescue powstał, aby doskonalić całą branżę poprzez szkolenia. Obejmowały one zagadnienia, sięgające od wiedzy na temat produktu po efektywny „product placement” oraz miksologię i koordynację dużych imprez.

Premiera: sobota, 2 stycznia, godz. 19:00 i 19.30 na Discovery Travel & Living
Kolejne odcinki: soboty i niedziele, godz. 19:00 i 19:30

...