Makowiec z bakaliami

Autor:


Święta bez makowca? To niemożliwe! To tradycyjne ciasto zagości w te święta na każdym stole, dlatego tak ważny jest dobry przepis. W związku z tym przedstawiamy ciekawą propozycję do wykorzystania.

Składniki:

Masa makowa Bakalland
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mleka (60 ml)
50 g margaryny
2 żółtka15 g drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżki oleju
Szczypta soli
Cukier waniliowy

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, po kilkunastu minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i odstawiamy do wyrośnięcia. Masę makową Bakalland rozprowadzamy na rozwałkowanym na prostokątny placek cieście. Następnie rolujemy placek z masą makową i zawijamy w pergamin posmarowany margaryną. Pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około  40 - 50 minut.

fot. Thermomix


...