Dla wielbicieli ciasteczek: deser Cookie Crunch

Autor:


Przykładowy przepis na chwilę wytchnienia z rozkosznym deserem lodowym.

Potrzebujesz:

•    Dwóch gałek lodów Häagen-Dazs  
Cookies & Cream
•    Kilku herbatników, brownies
lub innych ulubionych ciasteczek
•    Kilku kostek czekolady
•    Polewy karmelowej
•    Bitej śmietany – bez ograniczeń!

Jak przygotować:

Lody Häagen-Dazs Cookies & Cream ułóż w pucharku na lody. Następnie część ciasteczek pokrusz na drobne kawałki i posyp nimi lody. Dodaj polewę karmelową. Zetrzyj na drobnej tarce kostki czekolady i posyp deser wiórkami. Całość udekoruj bitą śmietaną, możesz także obłożyć deser pozostałymi ciasteczkami.

Polewę karmelową możesz kupić lub przygotować samodzielnie – to nie jest trudne! Potrzebujesz jedynie cukru i mleka w równych proporcjach. Najpierw należy wsypać cukier do rondelka i podgrzewać go, aż się skarmelizuje (nabierze złotej barwy), po czym powoli dolewać mleko – ciągle mieszając. Podgrzewaj polewę na małym ogniu mieszając, dopóki nie uzyska odpowiedniej konsystencji. I gotowe!

Smacznego! Kremowo-kruchy przysmak już na Ciebie czeka…

...