Zupy na jesienne popołudnia

Autor:


Tej jesieni aura nas nie rozpieszcza. Za oknem deszcz, wiatr i niskie temperatury, które często wywołują złe samopoczucie i osłabienie. Idealnym rozwiązaniem na coraz chłodniejsze popołudnia jest jesienna zupa. Dynia, grzyby, cebula, marchew, cukinia, pomidory, buraki czy ogórki to tylko niektóre elementy, z których możemy przygotować pożywne warzywne kremy.

Jesienne warzywa idealnie nadają się na przygotowanie bogatych w wartości odżywcze zup. W tym okresie szczególnie popularne są kremy z grzybów, dyni, cebuli, ogórków, czy pomidorów. Ich wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Może być ciekawym rozwiązaniem zarówno na obiad w rodzinnym gronie, jak również kolację z przyjaciółmi. Proste przepisy można też dowolnie modyfikować dodając np. pestki słonecznika do zupy pomidorowej czy posiekane orzechy do dyniowego kremu, z kolei zupę cebulową czy krem z borowików możemy urozmaicać o ciepłe grzanki. Zupy można przygotowywać w większych ilościach, a następnie przechowywać je w zamrażalniku, bądź po uprzednim zagotowaniu w lodówce. Pamiętajmy jednak by warzywa tj. np. marchewka dodawać bezpośrednio przed spożyciem, bowiem wydają one kwas, który może spowodować zepsucie się zupy. Odgrzane kremy smakują równie wyśmienicie, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Mogą więc być ciekawą alternatywą dla wszystkich zabieganych, którzy mimo szybkiego tempa życia chcą zdrowo się odżywiać.

Aby zupa była jeszcze bardziej pożywna dodaje się do niej ryż, bądź makaron. Ten ostatni to od pokoleń ulubiony dodatek polskich gospodyń. Któż z nas nie pamięta niedzielnego rosołu z dodatkiem domowego, jajecznego makaronu. Wykonanie go według tradycyjnej receptury jest pracochłonne i wymaga cierpliwości. Dlatego też coraz częściej sięgamy po gotowe produkty. Jeszcze parę lat temu na sklepowych półkach królowały makarony bezjajeczne, popularnie wykorzystywane do dań kuchni śródziemnomorskiej. Nie komponowały się one ze smakiem warzywnych kremów. Od lat na polskim rynku dostępne są makarony jajeczne marki Abak przeznaczona wyłącznie do zup. Makaron, przygotowywany według domowej receptury, w oparciu o naturalne produkty, smakuje tak jak ten pamiętany z rodzinnych obiadów. Najbardziej popularnymi produktami tej marki są obecnie makaron walcowany, idealne uzupełnienie rosołu oraz tzw. „zacierka”, która może być wykorzystywana np. w kremie z dyni czy zupie z maślaków. Wkrótce w ofercie pojawią się także łazanki, które świetnie komponują się z zupą grzybową, czy pióra - dodatek do zupy pomidorowej.

Talerz ciepłej, domowej zupy nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale również poprawia nastrój i dodaje energii. Zaś wspólne jej przygotowanie może być świetnym pomysłem na jesienne, zimne i deszczowe popołudnia.

...