Tarta bakaliowa z imbirem i pomarańczą podawana na gorąco

Autor:


Która z Was nie miałaby ochoty na przepyszną tartę na gorąco z imbirem i pomarańczą w towarzystwie rozpływającej się gałki lodów bakaliowych?

Składniki:

Ciasto:
100 g masła lub margaryny
200 g mąki
50 g cukru
szczypta soli
1/3 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek

½ kostki masła
1 szklanka cukru
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 szklanki dowolnie zmieszanych orzechów i bakalii (mogą być także wiórki kokosowe, pestki słonecznika, kandyzowany imbir, płatki migdałowe, pestki dyni – im różnorodniej tym lepiej)
1 pomarańcza
1 kawałek (3 cm) świeżego imbiru
2 łyżki miodu
lody Algida Śmietankowa Bakalia


Wykonanie:

Zagnieść zwarte ciasto, wyłożyć nim formę do tart i wstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć np. ziarnem fasoli. Wstawić tartę do piekarnika na 20-30 minut, aż do bardzo lekkiego zarumienienia. Wyjąć, ostudzić. Masło rozpuścić, dodać cukier, śmietankę i miód, gotować aż się wszystko rozpuści stale mieszając. Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić na 6-8 plastrów, wrzucić do gotującego się masła z cukrem. Chwilę gotować, dodać obrany i starty na tarce imbir. Chwilę gotować, dodać 2 szklanki bakalii. Gotować jeszcze przez chwilę. Gorącą masę wyłożyć na podpieczone ciasto i wszystko jeszcze upiec w piekarniku przez 30 minut w 180 st C. Podawać trochę ostudzoną z lodami (można tę tartę też ostudzić i podgrzać tylko przed podaniem).


...