Piękno i zdrowie z miodu Manuka

Autor:


Polacy coraz częściej sięgają do znanych i sprawdzonych metod naturalnych, wspierających tradycyjne leczenie. W problemach zdrowotnych, takich jak: choroby skórne, układu pokarmowego czy zwykłych przeziębieniach, szczególnie skuteczny okazuje się być miód i produkty wytwarzane na jego bazie.

Jednym z miodów, który zasługuje na uwagę, jest miód wytwarzany z nektaru kwiatów nowozelandzkiego krzewu herbacianego – Manuka, charakteryzujący się wyjątkowymi właściwościami antybakteryjnymi, przeciwgrzybicznymi i przeciwzapalnymi.

Miody Manuka są w 100% naturalnymi produktami o wyjątkowych właściwościach korzystnie wpływających na zdrowie i kondycję całego organizmu. Charakteryzuje je silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Znajdują zastosowanie jako środek wspomagający leczenie wielu chorób żołądka i dolegliwości jelitowych oraz skuteczny środek antybakteryjny stosowany na rany i oparzenia. Działanie miodów Manuka potwierdzone zostało w przypadku takich schorzeń i przypadłości, jak: wrzody żołądka, bóle gardła i żołądka, infekcje gardła i nosa, trudno gojące się rany i rany cukrzycowe, egzemy, odleżyny, bakterie streptokoki, zespół jelita nadwrażliwego, choroby nowotworowe czy zapalenie dziąseł oraz gronkowiec i trądzik.

Methylglyoxal

Za właściwości zdrowotne miodów Manuka odpowiedzialny jest zidentyfikowany przez niemieckiego prof. Thomas’a Henle’a z Politechniki Drezdeńskiej, antybakteryjny składnik występujący m.in. w miodach z Manuka – methylglyoxal, oznaczony symbolem MGO. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak jego stężenie waha się między 0 a 10 mg/kg. Poziomy zawartości methylglyoxalu w miodach z Manuka, w tym również w produktach Manuka Health New Zealand Ltd., są nawet tysiąckrotnie wyższe. „Podczas badań przeprowadzonych na Politechnice Drezdeńskiej, analizie poddano 40 próbek miodów z całego świata, w tym sześć rodzajów miodu z Manuka z Nowej Zelandii. Średni poziom methylglyoxalu w miodach innych niż z Manuka osiągał wartość 3,1 mg/kg, podczas gdy zagęszczenie tego składnika w sześciu miodach z Manuka wahało się pomiędzy 100 a 1000 mg/kg. Na tej podstawie badacze doszli do wniosku, że aktywność przeciwbakteryjna miodów z Manuka była bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu” – wyjaśnia dr Krystyna Podgórska, specjalista chorób wewnętrznych, Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Lekarskiego.

Kolejnym dowodem potwierdzającym zdrowotne działanie miodów Manuka są badania prowadzone na Uniwersytecie Waikato. Dr Manley-Harris wraz z zespołem odkrył źródło antybakteryjnych właściwości miodu. Okazało się, że związek chemiczny – dihydroksyaceton (DHA), obecny w miodzie Manuka, wraz z dojrzewaniem miodu zmienia się w methylglyoxal. Im większe stężenie aktywnego składnika (methylglyoxalu) w miodach Manuka Honey, tym ich działanie antybakteryjne jest silniejsze. Stężenie to oznaczane jest symbolem MGO, gdzie np. MGO 100 oznacza stężenie 100 mg methylglyoxalu na kilogram miodu. W zależności od  zawartości tego składnika, miody zalecane są na różne problemy zdrowotne, przy czym miód Manuka MGO 30+ jest wyłącznie miodem smakowym, zaś miody Manuka MGO 400+ i MGO 550+ to miody o bardzo wysokich właściwościach antybakteryjnych i zdrowotnych. Miody o symbolach MGO 100+ i MGO 250+ stosowane są w celu wzmocnienia odporności organizmu oraz polepszenia ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.

Miody Manuka dzięki swoim unikalnym właściwościom pomagają w leczeniu wielu schorzeń. W swojej praktyce lekarskiej zalecane jest stosowanie miodów do wspomagania leczenia dolegliwości układu pokarmowego wywołanych np. przez bakterię Helicobacter pylori, jak również w infekcjach gardła i górnych dróg oddechowych. Miody z krzewu Manuka wykazują bardzo dobre działanie łagodzące objawy występujące w zespole jelita nadwrażliwego. Wspomaganie leczenia różnych chorób naturalnymi środkami, w tym miodami, jest częścią trendu obserwowanego na całym świecie. Coraz częściej ludzie zwracają się w kierunku produktów, które działają nie tylko bakteriobójczo, ale również pobudzają naturalne mechanizmy obronne organizmu do walki z chorobą.

Problemy żołądkowe

Miody Manuka o najwyższym zagęszczeniu aktywnego składnika, oznaczone symbolami MGO 400+ i MGO 550+, przeznaczone są do stosowania na poważniejsze dolegliwości, takie jak: wrzody żołądka, bakterie gronkowca czy bakterie układu pokarmowego (m.in. Helicobacter pylori). Ich działanie w chorobach żołądka i dolegliwościach jelitowych zostało potwierdzone badaniami przeprowadzonymi przez Dr Doug’a Resendale’a oraz Instytut Crop&Food Research, których wyniki ogłoszono podczas Sympozjum Zdrowej Żywności w Auckland (Nowa Zelandia) w 2007 roku. Zespół badawczy Dr Resendale’a udowodnił, że miód Manuka MGO 400+ przyspiesza rozwój korzystnych dla pracy jelit bakterii i jednocześnie zmniejsza ilość bakterii chorobotwórczych występujących w jelitach. Miód Manuka o stężeniu methylglyoxalu powyżej 400 mg/kg posiada tak silne właściwości zdrowotne, że może nawet spowodować wyginięcie szkodliwych bakterii.

Problemy skórne

Miody Manuka MGO 400+ i MGO 550+ pomagają także na różne problemy skórne. Mogą być stosowane jako skuteczny środek antybakteryjny na rany i oparzenia. Szczególnie skuteczne działanie wykazują w walce z odpornym na antybiotyki gronkowcem złocistym, a także w kuracjach skóry trądzikowej czy w leczeniu rany cukrzycowej. Dzięki swym właściwościom zdrowotnym, przynoszą również ulgę w egzemie, łuszczycy czy atopowym zapaleniu skóry. Miody Manuka mogą być stosowane w postaci pożywienia, jak również mogą być bezpośrednio kładzione na rany i miejsca zmienione chorobowo. Oprócz tradycyjnego miodu, na wymienione problemy skórne można stosować także specjalistyczne kremy wytwarzane na bazie miodu z Manuka z linii Madeleine Ritchie. Kremy z miodem Manuka przeznaczone są szczególnie dla skóry wrażliwej i przesuszonej. Te naturalne kosmetyki, podobnie jak same miody, mogą być stosowane także w leczeniu wrzodów skórnych, niektórych infekcji grzybiczych oraz w innych, nieokreślonych podrażnieniach skóry. Aktywny miód Manuka zawarty w kremach jest źródłem witamin, składników odżywczych i minerałów. Kremy te, dzięki zawartości wosku pszczelego, posiadają właściwości przeciwzapalne, antyalergiczne, przeciwutleniające i wygładzające skórę oraz poprawiające jej elastyczność. Zawierają także propolis, ceniony za właściwości antybiotyczne i antyseptyczne, oraz odżywcze mleczko królewskie. Kremy na bazie miodu Manuka odżywiają oraz wygładzają strukturę skóry. Dzięki zawartym w miodzie antyoksydantom, które redukują powstawanie wolnych rodników, wpływających na proces starzenia, pozwalają dłużej cieszyć się młodym wyglądem skóry. O właściwościach zdrowotnych kremów informuje, podobnie jak w przypadku miodów, różny poziom zawartości aktywnego składnika, co oznaczane jest w skali od 0 do 20, np. symbol 18+ w kremie Skin Health Crème wskazuje, że posiada on bardzo wysoki poziom składników antybakteryjnych nowozelandzkiego miodu Manuka.





-=-

...