Placki dyniowo-ziemniaczane

Autor:


Przepis na 4 porcje. Czas przygotowania potrawy wynosi 30 minut.

Składniki:

1 Sos pieczarkowy WINIARY
1 filet z kurczaka
1 mała cebula
6 pieczarek
2 łyżki masła
Placki:
400 g miąższu dyni
2 duże ziemniaki
1 jajko
3 łyżki czubate mąki
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Filet, cebulę i pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Dodać Sos pieczarkowy. Gotować razem 8-10 minut. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
Placki: Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki na drobnych. Dodać mąkę, jajko i sól. Smażyć na rozgrzanej oliwie małe placuszki. Podawać z sosem.

Wartość energetyczna:
•    Całość 1015 kcal
•    1 porcja ok. 254 kcal


...