Dorayaki

Autor:


Japoński deser – Dorayaki podawaj z herbatą Lipton Asian Temple, która wzbogaci smak deseru i urzeknie każdego gościa na Twoim przyjęciu...rnLipton Asian Temple to delikatna zielona herbata połączona z płatkami róży i fiołka. Kompozycja ta uchwycona w torebce piramidce pozwoli odkryć przyjemność urzekających smaków Azji.

Składniki na 4 ciasteczka:

•    3 jajka
•    3/4 szklanki cukru
•    pół łyżeczki sody do pieczenia
•    3 łyżki wody
•    1 szklanka przesianej mąki
•    olej roślinny do smażenia
Składniki na nadzienie – pastę anko:
•    250 g czerwonej fasoli
•    2 szklanki cukru
•    1 łyżeczka soli

Jak przygotować ciasteczka Dorayaki?

Zacznij od przygotowania nadzienia – pasty anko. Do głębokiego garnka wlej wodę i wsyp fasolę. Postaw na duży ogień i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz o połowę ogień i gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź. Włóż z powrotem fasolę do garnka i dodaj około 4 szklanki wody. Gotuj na średnim ogniu aż do momentu wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj fasole przez około godzinę lub do momentu, gdy zmięknie. Następnie odlej większość wody. Dodaj cukier, sól i gotuj do momentu odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia. Teraz możesz przystąpić do przygotowywania ciasteczek. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i dokładnie roztrzep. Rozpuść sodę w wodzie i dodaj do jajek. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Podgrzej patelnię i dodaj odrobinę tłuszczu. Nabierz trochę ciasta, uformuj okrągłe ciastka i połóż na patelnię. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, obróć ciasto. Powtarzaj to aż do uzyskania 8 ciastek. Zostaw do ostygnięcia. Następnie ciasteczka połącz w pary. Na jedną połówkę nałóż wcześniej przygotowaną słodką pastę anko i przykryj drugą połówką. Delikatnie ściśnij brzegi połówek, aby się ze sobą połączyły.


Smacznego!  




...