Kheer z mango

Autor:


Perfekcyjnym uzupełnieniem deseru Kheer jest herbata Lipton Bangalore Palace. Zawarte w niej kawałki skórki pomarańczy tworzą doskonałą kompozycję smakową z owocem mango. Lipton Bangalore Palace to mieszanka czarnej herbaty oraz skórki pomarańczy, uchwycona w delikatnej torebce piramidce. Odkryjesz z nią przyjemność, która przywołuje na myśl magię i tajemnicę Indii.

Składniki:

•    1/2 szklanki ryżu (najlepiej carlose)
•    3 szklanki mleka w proszku
•    1/3 szklanki cukru pudru
•    6 strąków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
•    1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
•    1/4 szklanki rodzynek posiekanych
•    3 duże mango, pokrojone
•    1/3 szklanki płatków migdałowych, prażonych
•    1/3 szklanki śmietanki

Jak przygotować indyjski deser Kheer?

Opłucz ryż pod zimną wodą. Następnie umieść go w średnim rondlu z wrzątkiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut bez przykrycia. Dokładnie odcedź. Połącz w dużym rondlu mleko, cukier, kardamon oraz cynamon i doprowadź  do wrzenia. Dodaj ryż, zmniejsz ogień i gotuj 20 min na wolnym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie większość mleka. Zdejmij z ognia. Dodaj rodzynki, mango i połowę płatków migdałów. Podawaj posypane pozostałymi migdałami i polane śmietanką.

Smacznego!  


...