Słodki suflet z klusek i cranberries z sosem owocowym

Autor:


Przepis na porcje dla czterech osób. Czas przygotowania wynosi około 75 minut.

Składniki:
Na kluski:
350 ml mleka
20 g masła
150 g kaszy manny
1 jajko (rozmiar M)
50 g cukru
starta skórka z połówki cytryny z uprawy organicznej
2 łyżki chudego twarogu
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
sól

Ponadto:
30 g kalifornijskich orzechów włoskich
40 g bułki tartej
2 łyżki masła
tłuszcz do wysmarowania formy

Na sos owocowy:
1 puszka (240 g) moreli
250 ml soku z cranberries (żurawin amerykańskich)
1 łyżka skrobi spożywczej
40 g suszonych cranberries

Przygotowanie:

Mleko zagotować z masłem. Garnek zdjąć z ognia. Mieszając wsypać kaszę mannę, garnek z powrotem postawić na ogniu. Mieszankę podgrzewać stale mieszając przez 1–2 minuty. Jajko rozbić i natychmiast dodać do gorącej kaszy, stale mieszając. Następnie dodać cukier, skórkę z cytryny, twaróg i cranberries. Odstawić na 30 minut do napęcznienia. Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kluski wielkości moreli. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Kluski wyjmować z wody łyżką durszlakową i odkładać do odcieknięcia. Formę do sufletów wysmarować tłuszczem, ułożyć w niej kluski. Orzechy drobno posiekać. Wymieszać je z bułką tartą. Tą mieszanką posypać kluski. Na to ułożyć masło pokrojone w wiórki. Zapiekać we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut. Morele odsączyć na sitku (sok można wykorzystać do innych potraw). Morele pokroić na małe kawałki. Sok z cranberries zagotować w rondlu. Skrobię rozprowadzić małą ilością zimnej wody. Wymieszać z sokiem i zagotować raz. Dodać morele i cranberries. Suflet podawać z kompotem morelowym.

Wartości odżywcze jednej porcji ok.:
Wartość energetyczna: 708 kcal/ 2968 kJ Białko: 13,1 g Tłuszcz: 18,6 g Węglowodany: 121 g




...