Dlaczego chudzi nie tyją?

Autor:


W dzisiejszym świecie więcej osób zagrożonych jest otyłością niż głodem. Spożywanie niezdrowego jedzenia w nadmiernych ilościach po prostu zabija. Istnieje jednak grupa ludzi, którzy mimo, że jedzą wszystko w dowolnych ilościach, nie tyją. Twórcy filmu dokumentalnego „Dlaczego chudzi nie tyją?” postanowili sprawdzić dlaczego tak się dzieje.

Lody, hamburgery, czekolada i napoje gazowane to produkty wysokokaloryczne, które są najczęstszą przyczyną otyłości. Społeczeństwa XXI wieku dosłownie zajadają się na śmierć. W czasie, gdy jedni tyją, inni wydają się być odporni na „obrastanie tłuszczem”. Odkrycia tego dokonał w 1967 roku doktor Ethan Simms, który przeprowadził eksperyment w stanowym więzieniu w Vermont. Poprosił 9 więźniów, aby jedli tyle, ile mogą, aż do momentu, kiedy masa ich ciała wzrośnie o 25%. Mimo ciężkiej diety, tylko 6 z 9 więźniów utyło.

Twórcy dokumentu postanowili ponownie przeprowadzić eksperyment. Grupa studentów medycyny przez 4 tygodnie podwoiła ilość przyjmowanych kalorii. Czy wszyscy przybrali na wadze? Szwedzki naukowiec Fredrik Nystrom próbuje dowiedzieć się, co dzieje się z nadmiarem energii i kalorii w organizmach studentów. W tym samym czasie inny naukowiec doktor Carel le Roux obala kilka mitów związanych z utrzymywaniem wagi. Czy faktycznie kontrola tego, co się je i w jakich ilościach oraz regularne ćwiczenia zapewniają szczupłą sylwetkę? Czy też każdy ma swoją naturalną wagę, do której dąży organizm bez względu na ilość przyjmowanych kalorii i trybu życia. Carel le Roux zakłada, że organizm ludzki może odbierać przejście na dietę jako zagrożenie i, aby się bronić, zamiast przyspieszać metabolizm zwalnia go, co powoduje zbieranie się zapasów tłuszczu.

Obalając mity i odkrywając nowe fakty, twórcy filmu próbują ustalić, czy otyłość wynika z obżarstwa, czy wpływają na nią inne czynniki.


...