Zamknij lato w słoiku

Autor:


Przy pomocy tradycyjnego cukru białego, łatwo i szybko można przygotować smakowite marmolady, musy i wszelkie domowe konfitury. Choć na ich sporządzenie trzeba poświęcić nieco czasu, to smak i zapach owocowych przetworów, które konsumować będziemy w zimowe wieczory, wynagrodzi ten trud.

Zrób to sam

W czasach pośpiechu, gdy tak cenna jest każda minuta, komfortową może wydawać się sytuacja, kiedy w supermarketach dostępne są przysmaki nie tylko krajowej produkcji, ale również rarytasy z różnych zakątków świata. Jednak prawdziwym luksusem są nie egzotyczne smakołyki, ale własnoręcznie zrobione przetwory. I nie chodzi tu wyłącznie o względy finansowe, ale o fakt, że zdrowa i tradycyjna  kuchnia to dzisiaj prawdziwy skarb. Domowe przetwory są cenniejsze od kupionych w sklepie, choćby dlatego, że przygotowując je samodzielnie, mamy pewność iż nasze słodkości są naturalne i nie zawierają żadnych sztucznych środków konserwujących ani barwników. Dlatego właśnie warto poświęcić kilka wakacyjnych godzin, na zapełnienie naszej spiżarni naprawdę luksusowymi przysmakami, tym bardziej, że własnoręczne wyroby podane np. gościom, to nie tylko satysfakcja, ale także prestiż.

Żelazna zasada – 1:1

Przygotowanie przetworów owocowych wcale nie jest trudne! Żelazna reguła brzmi: do jednego kilograma owoców, dodajemy jeden kilogram cukru białego (np. Cukru Królewskiego). Do niektórych owoców – brzoskwiń, mirabelek czy moreli, można dodać mniejszą ilość cukru, ale pamiętajmy, że jest on w przetworach nie tylko środkiem słodzącym, ale też konserwującym – w odpowiednim stężeniu zapobiega rozwojowi bakterii. Dzięki temu, przetwory wyjęte ze spiżarki smakują tak świeżo, jak owoce przyniesione prosto z ogrodu. Słoiki napełnione gorącymi konfiturami można przetrzymywać w chłodnym pomieszczeniu nawet cały rok.

Sposób na witaminy

Dobrym sposobem na zachowanie większej ilości witamin w przetworach owocowych, mogą być proste i szybkie w przyrządzeniu tzw. „surowe” konfitury. Aby je przygotować, należy zmiksować owoce razem z cukrem, zamknąć w wekach i wstawić do lodówki. Ze względu na niski stopień konserwacji, takie przetwory można przechowywać do około dwóch miesięcy. Konfitury owocowe są dobre na każdy czas, o każdej porze roku możemy je również sporządzać. W czerwcu najchętniej robimy domowe słodkości z truskawek, a w lipcu wykorzystujemy do tego celu: maliny, morele i wiśnie. Sierpień to czas przygotowywania przetworów brzoskwiniowych i mirabelkowych. We wrześniu królują w słoikach jabłka, gruszki, borówki i śliwki węgierki. Za to egzotyczne konfitury pomarańczowe i mandarynkowe, można robić przez cały rok.

Żelowanie owocuje nowym AGD

Już teraz dla wszystkich miłośników domowych przetworów, Cukier Królewski przygotował Wielką Loterię. Jej uczestnicy będą mieli szansę wyposażyć swoje kuchnie w modne urządzenia AGD o wartości 10 000 złotych. Szczegółowe informacje na temat loterii, znajdują się na promocyjnych opakowaniach białego Cukru Królewskiego oraz na stronie www.cukier-krolewski.pl. Przewidziano także nagrody gwarantowane!

Kto rości sobie prawa do owocowych słodkości?

Konfitury znad Sekwany

Za twórców konfitur uważa się Francuzów, choć i w Polsce tradycja ich sporządzania jest dość długa. Przysmak powstaje w wyniku długiego gotowania całych owoców lub ich cząstek w roztworze cukru. W jego trakcie owoce przesączają się cukrem i pozostają „zawieszone” w słodkim syropie. Do robienia konfitur wykorzystuje się wyłącznie najwyższej jakości owoce.

Powidła z Doliny Wisły

Powidła pochodzą z Polski, gdzie wśród śliwkowych sadów zaczęto je wyrabiać już w XIX wieku. Od innych przetworów różnią się głównie tym, że są mniej słodkie i zżelowane oraz nieco bardziej mętne. Przygotowywane głównie ze śliwek, ale i wiśni. Owoce z dodatkiem cukru gotuje się tak długo, aż powstała masa ulegnie co najmniej trzykrotnemu zagęszczeniu, a zawartość wody spadnie poniżej 50%.

Marmolada znad Loch Ness

Pierwsza marmolada została zrobiona przez żonę pewnego szkockiego sklepikarza z miasta Dundee, który zakupił cały transport tanich gorzkich pomarańczy i oddal je do dyspozycji żonie. Kobieta przetarła je i połączyła z cukrem, dzięki czemu owoce zyskały nowy smak i konsystencję. Ten szkocki przysmak znany jest do dziś pod nazwą „Black Dundee Marmolade”. Słodką marmoladę sporządzić można gotując przetarte owoce z dużą ilością cukru (ponad 50% masy składników).


...