Szaszłyki satay z grilla

Autor:


Czas przygotowania wynosi około 30 minut czas grillowania. Danie możemy podawać z słodko-pikantnym sosem chili TaoTao. Szaszłyki w sam raz nadają się na tzw. garden party.

Składniki:

1/2 kg polędwicy wołowej,
2 piersi kurczaka,
4 krewetki,
2 pomidory,
1 ogórek kiszony,
3 łyżki sosu sojowego TaoTao,
3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili TaoTao,
2 łyżki sosu SATAY TaoTao,
2 ząbki czosnku.

Sposób przyrządzania:

Przygotować w misce marynatę: 3 łyżki sosu sojowego zmieszać z 3 łyżkami sos słodko-pikantnego chili oraz 2 łyżkami sosu Satay, dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Mięso wieprzowe i pierś kurczaka pokroić w plastry o szerokości 3 – 4cm, długości około 8 – 10cm, następnie włożyć do miski i marynować przez 10 – 15 minut. Pomidory pokroić w kostkę a ogórek kiszony w plastry. Mięso i krewetki przewlec przez kijki do szaszłyków, grillować przez 10 – 20 minut.












...