Uroda w filiżance – dobroczynna moc zielonej herbaty

Autor: Anna Pytel


Według legendy zieloną herbatę „stworzył” w 2732 r.p.n.e. chiński cesarz. Miał on w zwyczaju odpoczywać pod drzewem herbacianym, dla zdrowia popijając podgrzaną wodę. Pewnego dnia do dzbanka z wodą wpadło mu kilka liści z owego drzewa. Cesarz spróbował tak przypadkowo wytworzonego naparu i zachwycił się jego smakiem. Po zbadaniu właściwości tej niezwykłej herbaty, rozpowszechnił ją na całą Azję. W XVII wieku dotarła ona do Europy, początkowo sprzedawana w aptekach jako lek na rozstrój żołądka i wzdęcia.

Wymienia się szereg leczniczych właściwości zielonej herbaty. Obecne w niej polifenole obniżają poziom cholesterolu, poziom cukru we krwi, działają przeciw miażdżycowo; obniżają ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zawału. Picie zielonej herbaty wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, jest pomocne przy profilaktyce i leczeniu wrzodów czy nadkwasoty żołądka. Wiele ośrodków naukowych na całym świecie potwierdziło jej przeciwnowotworowe właściwości. Zielona herbata hamuje bowiem przekształcanie się zdrowych komórek w nowotworowe, chroni organizm przed czynnikami kancerogennymi (rakotwórczymi). Składniki w niej zawarte m.in.. flawonole, witamina C chronią przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, wspomagając leczenie infekcji np. grypy, przeziębienia, biegunki. Japońscy naukowcy twierdzą, iż to w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia, przypisują jej właściwości wspomagające w leczeniu około 61 schorzeń.

Picie zielonej herbaty zalecane jest przy dużym wysiłku fizycznym i umysłowym, działa ona, bowiem pobudzająco, poprawia koncentrację, koi nerwy, umożliwia lepsze skupienie uwagi, jest w stanie przejściowo zmniejszać senność i pokonywać zmęczenie. Badania potwierdzają, iż daje lepszy efekt pobudzenia niż powszechnie uznawana kawa. Zielona herbata jest szczególnie polecana palaczom - neutralizuje nikotynę, jak i osobom spożywającym alkohol, bo łagodzi skutki kaca.

Oprócz wpływu na nasze zdrowie, herbata wykazuje korzystny wpływ urodę. Wprowadza do diety witaminy np. A, E i potrzebne pierwiastki m.in. wapń, potas, miedź, cynk, mangan. Dzięki zawartości tzw. katechinów (antyutleniaczy) przeciwdziała wolnym rodnikom, oczyszcza organizm z toksyn, wygładzają cerę, zmniejsza cellulit. Picie zielonej herbaty wpływa pozytywnie na przemianę materii, stąd powinna się znaleźć w diecie osób borykających się z nadwagą. Podobnie jak ziele świetlika, napar z zielonej herbaty wpływa kojąco i łagodząco na zmęczone i podrażnione oczy.

Zielona herbata zawiera dość dużo fluoru, co ogranicza powstawanie płytki nazębnej, wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech, pozwalając uśmiechać się szerzej. Wyciągi z tej herbaty używane są do produkcji kosmetyków np. kremów, szamponów, żeli, mleczek, maseczek, które m.in. wzmacniają cebulki włosowe, chronią skórę przed działaniem promieni słonecznych, bakterii i grzybów. Mnogość zalet picia zielonej herbaty można by długo wymieniać warto jednak wspomnieć o drobnych przeciwwskazaniach. Przede wszystkim nie popijamy nią leków. Osoby cierpiące na bezsenność, nerwice czy te o wrażliwym żołądku nie powinny przesadzać z ilością wypitej herbaty. Ostrożne z napojem powinny też być osoby wrażliwe na kofeinę i występujące w herbacie garbniki, Zdecydowanie natomiast odradzić pice zielonej herbaty należy osobom ze wrzodem żołądka, bo napar pobudza produkcję soków żołądkowych.

Jak właściwie przygotować zielona herbatę, żeby wydobyć jej dobroczynne właściwości?

Napar najlepiej przygotowywać z użyciem miękkiej wody, podgrzanej do 60-80˚C. Herbatę powinno się pić ją delikatną, stąd czas parzenia nie powinien przekraczać 3 minut. Według smakoszy jedną porcję lisków można zalewać trzy razy, najlepiej podążając za tradycją chińskich mistrzów pierwsze zaparzenie wylać.

...