Europa na widelcu

Autor:


Niezwykłą ucztę dla zmysłów przygotowuje Wrocław dla uczczenia 20-lecia pierwszych wolnych wyborów w Polsce. 27 potraw z 27 europejskich krajów będzie można skosztować na europejskiej biesiadzie „Europa na widelcu”, która odbędzie się 4rnczerwca na wrocławskim rynku. Tego dnia obchodzona będzie 20. rocznica pierwszych wolnych wyborów w powojennej Polsce. W całym kraju odbywać się będą poważne i oficjalne uroczystości, dlatego Wrocław postawił na oryginalność. Dwadzieścia lat wolnej Polski to także dwadzieścia lat otwarcia Polski na wielokulturową Europę - Europę, której dziś, dzięki tym przemianom, Polacy są pełnoprawnymi członkami. Dla podkreślenia tego faktu wszyscy, którzy 4 czerwca będą we Wrocławiu, będą mogli skosztować potraw z europejskiego stołu. Gospodarzami „Europy na widelcu” będę znawcy europejskich smaków: Robert Makłowicz i Piotr Bikont.

Potrawy z 27 krajów Unii Europejskiej, przygotowane przez najlepszych szefów kuchni, będą serwowane za symboliczną opłatę w wysokości 2 zł za porcję, a zebrane środki finansowe zostaną przekazane Zespołowi Szkół Gastronomicznych, który ufunduje stypendia dla najbardziej uzdolnionych uczniów tej szkoły.

W programie biesiady m.in.: pokazy kulinarne Roberta Makłowicza oraz szefów kuchni z wrocławskich restauracji, występ Leny Ledoff, Krzysztofa Kiljańskiego oraz specjalnie na tę okazję powołanego wrocławskiego Big Bandu,turniej nalewek, projekcje programów kulinarnych, a także układanie wizerunku Królowej Bony z warzyw.

Punktem kulminacyjnym biesiady będzie 60 - kilogramowy tort w kształcie Europy, którym zgromadzonych na Rynku mieszkańców i turystów, poczęstuje prezydent Wrocławia, Rafał Dutkiewicz

Przez cały czas trwania imprezy będzie można również kupić oryginalne produkty krajów Unii Europejskiej, a także skosztować wyrobów piwnych. Początek biesiady o godzinie 14.00. Z kolei o  22.00 na pergoli w Parku Szczytnickim odbędzie się otwarcie multimedialnej fontanny, na które będzie można dojechać specjalnym autobusem.

...