Świat na talerzu - kuchnia francuska

Autor: Materiały prasowe


Kuchnia francuska uważana jest za jedną z najbardziej różnorodnych i wyrafinowanych na świecie. W ofercie Felco znajdują się trzy mrożonki inspirowane przysmakami z tego kraju: mieszanka warzywna z sosem „Bretania”, mieszanka warzywna „Nicea oraz „Kurczak po prowansalsku”. Francuzi przywiązują ogromną wagę do przyrządzania i spożywania posiłków. Niewiele jest miejsc na świecie, gdzie ludzie z takim namaszczeniem zasiadają do stołu, delektując się smakiem i zapachem potraw. Jedną z największych przyjemności związanych ze zwiedzaniem Francji jest próbowanie znakomitych potraw regionalnych. Mieszanka warzywna z sosem „Bretania” Określenie „a la bretonne" czyli po bretońsku w kuchni francuskiej nie oznacza potrawy zwanej w Polsce pod nazwą „fasolki po bretońsku”, lecz pieczeń z dodatkiem specjalnie przyrządzonej drobnej fasoli. Fasolę gotuje się na małym ogniu z dodatkiem ziół: tymianku, pietruszki, liści laurowych i selera, a następnie smaży na maśle ze zrumienioną szalotką. Potrawę można serwować z dodatkiem sosu pomidorowego. Mieszanka warzywna z sosem „Bretania” Felco jest zdecydowanie bliższa francuskiemu pierwowzorowi tradycyjnego dania „a la bretonne” niż polskiej wersji tej potrawy. W skład mrożonki wchodzi ziarno fasoli, pomidory, marchew, cebula, seler, por i przepyszny sos pomidorowy. Do przygotowania ciepłego dania wystarczy odrobina masła lub oliwy, na którą wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy je przez około 15 minut. Kurczak po prowansalsku To, co najbardziej charakterystyczne dla kuchni prowansalskiej to delikatny smak czosnku i oliwa używana niemal do każdej potrawy. W ofercie mrożonych dań gotowych Felco znajduje się Kurczak po prowansalsku. Mrożone danie Felco kusi nie tylko walorami smakowymi, ale także przepięknym wyglądem - zielone różyczki brokułów, reflowane plastry marchewki, żółte ziarna kukurydzy tworzą barwną kompozycję, która będzie ozdobą każdego stołu. Wartość odżywczą i smak dania podnosi delikatne mięso z piersi kurczaka oraz wyszukany sos. Mieszanka warzywna „Nicea” Z Nicei pochodzi jedna najbardziej znanych i najwyżej cenionych sałatek świata - sałatka nicejska. I choć mówi się, że jest tyle wersji tego dania co przyrządzających ją osób kanon jej składników pozostaje niezmienny. W Mieszance warzywnej „Nicea” Felco odnajdziemy te same warzywa: cukinię, fasolę szparagową, marchew, paprykę, cebulę, kukurydzę oraz różyczki kalafiora Romanesco. Aby serwować Mieszankę warzywną „Nicea” w prawdziwie francuskim stylu, należy polać ją delikatnym sosem typu winegret. Smak warzyw można wzbogacić dodając do potrawy ser, ryby, makaron lub aromatyczne zioła. Mieszanka warzywna z sosem „Bretania” (skład: ziarna fasoli, pomidory, marchew, cebula, por, seler, sos pomidorowy) kosztuje - 3,50 zł/op. Mieszanka warzywna „Nicea” (skład: cukinia, fasola szparagowa, marchew, kalafior Romanesco, papryka, cebula, kukurydza) kosztuje - 3,30 zł/op. Kurczak po prowansalsku (skład: brokuły, marchew, kukurydza, mięso z piersi kurczaka, sos) kosztuje - 9,10 zł/op. Produkty dostępne są w sklepach detalicznych oraz supermarketach na terenie całego kraju.

...