Jacques Pepin: Nowe dania na szybko

Autor:


Szybko nie znaczy byle jak! W serii „Jacques Pépin: nowe dania na szybko” widzowie przekonają się, że można przygotować wyśmienite potrawy w kilka chwil!

Jacques Pépin to człowiek, który nauczył Amerykanów gotować! W swoim programie pokazuje sztuczki i techniki, które pozwalają skrócić czas gotowania do minimum. W najnowszej serii programu Pepin zdradza tajemnice, jak szybko przygotować hiszpański chłodnik gaspacho, wyśmienitą paellę z owocami morza i kurczakiem, gnocchi, homara z kaparami i wiele innych dań, których przygotowanie z pozoru wydaje się czasochłonne. Pépin nie unika gotowych produktów. Do swoich przepisów używa pomidorów z puszki, kostek rosołowych i mrożonek, co znacznie skraca czas przygotowania dań, a nie wpływa negatywnie na ich znakomity smak! „Jacques Pépin: nowe dania na szybko” to smakowity kąsek dla widzów „w biegu”, którzy cenią sobie dobrą kuchnię.

Jacques Pépin urodził się w miejscowości Bourg-en-Bresse, niedaleko Lyonu we Francji. Już jako dziecko pomagał w restauracji Le Pelican należącej do jego rodziców. Prawdziwą naukę sztuki kulinarnej rozpoczął w wieku trzynastu lat w Grand Hotel de L’Europe. Potem pracował w Paryżu pod czujnym okiem Luciena Diata, szefa kuchni w Plaza Athenee. W latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia gotował dla francuskich mężów stanu, w tym dla Charlesa de Gaulla. Obecnie jest jednym z najbardziej znanych szefów kuchni w Stanach Zjednoczonych. Na swoim koncie ma 24 książki kulinarne, wiele artykułów, jest także autorem 9 programów telewizyjnych.


...