Nadziewana rozkosz Oliwki Figaro

Autor:


Historia oliwek FIGARO zaczęła się w 1920 roku w gorącej hiszpańskiej Sewilli na południu Hiszpanii. Od tamtej pory rodzinna firma BT Exportadora De Aceitunas S.A. dostarcza na światowy rynek doskonałe oliwki. Swój smak zawdzięczają oryginalnej recepturze zalewy, a także dbałości o najwyższą jakość procesów produkcyjnych. Każdy otwarty słoik czy puszka daje gwarancję, że w środku znajdują się oliwki o doskonałym smaku i najwyższej jakości. Dziś FIGARO skosztować można w ponad 60 krajach świata, a firma prowadzona jest już przez trzecie pokolenie rodziny Trujillo. Firma Dorapol z Krakowa sprowadziła do Polski nadziewane oliwki typu Manzanilla. Cztery oryginalne kompozycje urzekają podniebienie lekko orzechowym posmakiem oliwki i kunsztownym nadzieniem... Oliwki FIGARO dostępne w czterech wersjach smakowych: oliwki nadziewane pastą chili, nadziewane anchois, pastą czosnkową i błękitnym serem pleśniowym. Oliwki marki FIGARO polecamy do wszystkich potraw, jako przekąska do zimnych mięs, wędlin, jako dodatek do sałatek np. greckiej, bałkańskiej, potraw mięsnych, rybnych, pizzy, spaghetti. Zdaniem smakoszy bardzo nadają się do piwa. Oliwki nadziewane FIGARO podane do dobrego alkoholu staną się gwiazdą każdego przyjęcia... Oliwki nadziewane FIGARO są dostępne na rynku w puszkach o gramaturze 200 g. Historia Oliwek Wykwintny owoc o niepowtarzalnym smaku i aromacie to odmiana Gordales znana u nas pod nazwą oliwki Królewskie, duża, mięsista oliwka zazwyczaj nadziewana migdałem, ząbkiem czosnku lub papryką. Odmiana Manzanilla– jasnozielona o dużym miąższu, małej pestce, stosowana do faszerowania wszelkiego rodzaju nadzieniem: pastą anchois z cenionej kulinarnie ryby zwanej Sardellą, pastą chilli, czosnkową, pomarańczową, migdałem, tuńczykiem... Nadziewane oliwki są największą dumą Hiszpanów, którzy jako pierwsi zaczęli wypełniać zielone owoce różnymi kompozycjami. Kolejna odmiana to Hojiblanca [okiblanka] nieduża, ciemnozielona o dużej pestce, mało miąższu. Najczęściej nadziewa się ją pastą paprykową. Nadaje się doskonale do czernienia. W procesie utleniania przy użyciu glukonianu żelaza otrzymuję się z zielonych oliwek zupełnie czarne. Tę technologię również wypracowali Hiszpanie. Oliwki cenione są za swoje walory smakowe i piękny zapach. Hiszpanie zajadają się nimi (chrupią je) przy każdej okazji. Na równi cenią oliwki zielone i czarne. Zachęcają do ich konsumpcji twierdząc, że można je polubić od razu, albo jedząc dziesięć, a w jedenastej odnajdując wspaniały niepowtarzalny smak. Kto raz spróbował oliwek FIGARO i pokochał ich smak, pokochał go na zawsze. Świeże owoce nie nadają się do jedzenia, gdyż są bardzo gorzkie. Dopiero po żmudnym procesie produkcji, maceracji w solankach nadają się do spożycia. Oliwki do konsumpcji zbiera się wcześniej niż do produkcji oliwy, gdyż muszą być mniej dojrzałe. Tradycja produkcji oliwek w krajach śródziemnomorskich datuje się od tysiącleci, a mimo to nie każdy Nawet oryginalny produkt dorównuje sobie nawzajem. Każdy z producentów ma wypracowaną od lat recepturę, którą strzeże jak wielkiej tajemnicy. O jakości, smaku oliwek decyduje najdrobniejszy parametr w całym żmudnym procesie produkcji. Wyprodukować naprawdę wysokiej jakości oliwki to jest sztuka. Oliwki czarne z pestką, lub drylowane są delikatniejsze, mniej słone, ale charakteryzują się również ciekawym smakiem. O jakości oliwek decyduje nie tylko gatunek, ale i wielkość owocu. Określenie klasy oliwek dotyczy ilości owoców przypadających na jeden kilogram. Im mniej sztuk tym wyższa klasa np. w I klasie odmiany Gordales mieści się zaledwie 70-80 sztuk w kilogramie, w klasie średniej jakości 180-200 sztuk. Oliwki cenione są za swoje walory odżywcze, zawierają wiele witamin A, E, K, sole mineralne i mikroelementy (sód, magnez, żelazo, jod). Są kaloryczne, ale jednak lekkostrawne. I to, co najcenniejsze, poprzez gamę nienasyconych kwasów tłuszczowych powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Tak jak oliwa Extra VIRGIN – czyli sok z oliwek, doskonale zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Oliwki znakomicie zaostrzają apetyt, dlatego stosuje się je jako przystawki przed głównym posiłkiem, lub jako składnik aperitif. Jak to określają Hiszpanie „pojada się je w oczekiwaniu na posiłek”. Owoce te można podawać właściwie przed każdym posiłkiem. Najsmaczniejsze są zimne, prosto z lodówki. Wyjmuje się je z zalewy tuż przed podaniem na stół. Tylko wtedy można w pełni docenić ich smak. W Hiszpanii, gdy ktoś zamawia w barze piwo lub lampkę wina, dostaje także kilka oliwek tzw. Tapaz. Cena w sklepie: Oliwki FIGARO z chili (puszka 200 g): 4,85 Oliwki FIGARO z serem pleśniowym (puszka 200 g): 4,85 Oliwki FIGARO z czosnkiem (puszka 200 g): 4,85 Oliwki FIGARO z anchois (puszka 200 g) 4,85

...