Wiosenny zastrzyk energii

Autor:


Razem z nadejściem wiosny pomimo coraz lepszej aury czujemy zmęczenie. Powodem tego jest długotrwałe niedotlenienie organizmu, brak ruchu na świeżym powietrzu, niedostatek naturalnych witamin i minerałów. Mimo tego, że medycyna nie definiuje takiego terminu jako „przesilenie wiosenne”, to gdy po zimie robi się cieplej, wielu z nas czuje spadek sił witalnych. Dlatego szczególnie w tym okresie powinniśmy zwrócić uwagę na właściwie zbilansowaną dietę.

Odpowiednio dobrana dieta, dostarcza organizmowi odpowiednie ilości białka, witamin oraz składników mineralnych. Najlepiej jeśli są one dostarczane do naszego organizmu w naturalnej postaci, czyli w produktach, które jemy na co dzień. Wszyscy wiemy, że w zdrowej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców, ale rzadziej doceniamy mięso i wędliny jako źródła cennych, niezbędnych składników pokarmowych.

Co w mięsie?

Mięso oraz wędliny są bogatym źródłem witaminy B12, a także żelaza, cynku oraz białka. Witamina B12 (inaczej nazywana kobolaminą) jest niezbędna w procesie prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek naszego organizmu. Chcąc z niewyczerpaną energią funkcjonować na wiosnę, musimy zwiększyć nasze siły witalne. Niedobór witaminy B12 powoduje niedokrwistość, której jednym z objawów jest zmęczenie i apatia. Witamina B12 w naszym organizmie jest też niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Powinniśmy mieć na uwadze, że organizm nie potrafi sam sobie jej wytworzyć, jak również jest ona codziennie tracona z naszego organizmu, dlatego należy ją dostarczać codziennie w odpowiednich ilościach. Najistotniejsze jest jednak to, że witamina B12 w naturalnej formie, najlepiej przyswajalnej dla organizmu, w największych ilościach występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Głównie w mięsie oraz wyrobach wędliniarskich. Dodatkowo, aby nasza dieta była uboga w niezdrowe tłuszcze nasycone wybierajmy wysoko gatunkowe wędliny. I tak np. w szynce typu premium w 100 gramach produktu znajduje się tylko 24 gram tłuszczu, a witaminy B12 0,63 µg. (mikrogramy). Na uwagę zasługuje wysokogatunkowa szynka z Kurpiowskiej Chaty, Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka”. Kolejnym, bardzo ważnym składnikiem naszej diety, którego niedobór może powodować anemię jest żelazo. Ten składnik jest niezbędny w produkcji krwinek czerwonych i powinien być dostarczany do organizmu codziennie. Żelazo jest niezwykle istotne dla kobiet. Zaleca się, aby dorosłe kobiety spożywały 10-18mg żelaza na dobę, a ilość ta powinna być znacznie większa w przypadku kobiet w ciąży czy matek karmiących.

Produkty pochodzenia zwierzęcego są najlepszym źródłem żelaza. W innych artykułach spożywczych również występuje, jednak jego przyswajalności, czyli biodostępność jest zdecydowanie niższa. Dostępność żelaza w mięsie dochodzi do 20 proc., a w produktach roślinnych to zaledwie 1 – 5 proc.. Spożywając odpowiednią ilość żelaza unikniemy anemii, a co za tym idzie wiosennej apatii. Polędwica sopocka zawiera 1,3 mg/100 g., a tłuszczy zaledwie 10,5 g na 100 g. Daje to nam 190 kcal przy 100 g tej wędliny. Taki produkt znajdziemy w ofercie firmy Pekpol. Na wiosnę mimo tego, że dni są coraz cieplejsze, a ładna pogoda sprzyja spacerom, nasz układ odpornościowy jest osłabiony. Dlatego w wiosennej diecie nie może zabraknąć składników mineralnych podnoszących naszą odporność. Bez wątpienia jednym z nich jest cynk, a wędliny są dobrym jego źródłem np. w schabie, w 100 g tego produktu znaleźć można 1,60 mg cynku.

Na sklepowych półkach znajdziemy schab z Kurpiowskiej Chaty, który będzie bardzo dobrym źródłem cynku. Kolejnym niezbędnym makroskładnikiem w naszej diecie powinno być białko. Składnik ten pełni funkcje budulcowe i reguluje proces przemiany materii w naszym organizmie. Wiemy, że dobrym źródłem białka jest nabiał oraz ryby, ale także produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczą nam niezbędnego dla naszego organizmu białka (kiełbasa krakowska sucha zawiera 25,9 g/100). W organizmie wiele procesów metabolicznych przebiega równocześnie, z wykorzystaniem tych samych składników. Niedobór jednego ze składników może naruszyć całą kaskadę reakcji metabolicznych i wywołać różne niekorzystne skutki zdrowotne.

Właściwie skomponowana dieta

Prawidłowe żywienie to dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych czyli energii oraz składników niezbędnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu. Menu powinno być tak skomponowane, aby składniki odżywcze: – a szczególnie pełnowartościowe białko - zawarte w produktach spożywczych występowały we wszystkich posiłkach głównych (śniadanie, obiad, kolacja). Zalecana dzienna ilość spożycia wędliny dla dorosłej osoby to 30-40 g (około 3-4 plastrów wędliny). Jeżeli rozłożymy ilość spożywanych składników odżywczych w ciągu dnia na mniejsze porcje, to będą one lepiej wykorzystywane przez organizm.

Materiał powstał przy współpracy z dr Joanną Myszkowską – Ryciak, specjalistą ds. żywienia i dietetyki (z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji przy Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego).


...