ALERGIA POKARMOWA

Autor:


Coraz więcej młodych ludzi cierpi na alergię pokarmową. Wiele produktów spożywczych zawiera substancje, takie jak środki konserwujące, barwniki lub substancje zapachowe, które mogą wywołać reakcje alergiczne. Najczęściej spotykane alergeny to: mleko, jaja, orzechy, warzywa, owoce (głównie cytrusy), czekolada.Niektóre produkty spożywcze mogą powodować u różnych osób zróżnicowane objawy alergiczne. Mogą do nich należeć problemy skórne, czyli: pokrzywka, zaczerwienienie, swędzenie, obrzęk twarzy (zwłaszcza warg). Ze strony układu pokarmowego może towarzyszyć choremu: swędzenie w jamie ustnej, opuchnięcie śluzówki jamy ustnej, nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka. Ze strony układu oddechowego natomiast: trudności w oddychaniu lub atak astmy. Alergii pokarmowej nie da się wyleczyć, jednak unikanie produktów spożywczych, które wcześniej wywołały u nas reakcję alergiczną zminimalizuje do minimum nasze dolegliwości.Gdy alergia mocna daje nam się we znaki można udać się do lekarza- alergologa, który może przepisać leki przeciw alergiczne, np. Zyrtec.

...