Faszerowany karp w galarecie
Przedstawiamy przepis na faszerowanego karpia w galarecie. Składniki :
* 2 karpie (ok. 3 kg)
* 40 dkg filetów z karpia
* włoszczyzna
* liść laurowy
* ziele angielskie
* pieprz
* 3 łyżki żelatyny
* 15 dkg pieczarek
* szklanka mleka
* 2 cebule
* kajzerka
* łyżka masła
* 4 łyżki manny
* jajko
* jajko ugotowane na twardo i posiekane
* sól
* 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Karpie pokroić na dzwonka szerokości 3 cm. Włoszczyznę zalać 2 l wody, wrzucić płetwy, ogony, głowy, filety i przyprawy. Gotować 30 min., wyjąć warzywa i ryby, przecedzić. Bułkę namoczyć w mleku, kilka pieczarek pokroić na plastry, resztę posiekać, podsmażyć na maśle z cebulą. Wymieszać z filetami i odciśniętą bułką, dodać jajka, mannę i przyprawy, napełnić dzwonka. Gotować w połowie wywaru 20 min., wyjąć, ozdobić plastrami pieczarek. Resztę wywaru wymieszać z żelatyną, podgrzać, przyprawić. Tężejącą galaretą zalać rybę, ozdobić.
...