Makowiec (strucla) krucho-drożdżowa
Łatwy przepis na pyszne ciasto, jakim jest makowiec (strucla) krucho-drożdżowa.
Składniki :
* Masa makowa:
* 1/2 kg maku
* 20 dkg cukru
* 20 dkg masła
* 2 jajka
* szkl.miodu
* bakalie
* 2 szkl. mleka
Ciasto:
* 1/2 kg mąki pszennej
* 20 dkg masła
* 3 spore łyzki cukru
* pół opakowania drożdży
* 4 łyżki kwaśnej śmietany
* 2 jajka i 2 żółtka
* olejek cytrynowy lub wanilowy
Sposób przygotowania:
Masa: Mak zalać mlekiem podgrzanym i odstawic na 25 min , po tym czasie wsawic na wolny ogień i gotować około 40 min , odsączyć i zmielić 2 razy. Masło rozpuścić dodać miód i kolejno dodawać bakalie posiekane i podgrzewamy mieszając, dodajemy mak. Jak ostygnie dodajemy utarte żółtka i pianę z białek. Można dodać odrobinę drożdży wtedy mak nie odstaje od ciasta. Ciasto: Mąkę wysypać do miski i roztopione masło wlewać cienkim strumieniem, mieszać. Dodać jajka i żółtka, rozmieszane drożdże w śmietanie. Ciasto siekać nożem tak jak kruche a potem wyrobić rękoma. Podzielić na 3 części, rozwałkować szybko na prosokąt i nałożyć masę makową. Zwinąć szybko puki nie urosło. Z następnymi postąpić tak samo. Zostawić do wyrośnięcia. Pieć w 180 st około 50 min. Polukrować. Smacznego!!!
...