Dieta w walce z przeziębieniem

Autor:


Nastał czas mroźnych poranków, długich zimowych wieczorów. Okres wzmożonych przeziębień oraz nasilonego ataku wirusów. Gdy pomimo naszych starań choroba "kładzie" nas do łóżka właściwy jadłospis pomoże przezwyciężyć gorączkę i pozwoli na szybszy powrót do zdrowia.

Odporność organizmu w dużym stopniu zależy od prawidłowo zbilansowanej i wartościowej pod względem odżywczym diety. Niektóre ze składników występujących w spożywanych przez nas produktach mają szczególne działanie wzmacniające odporność. Zaliczyć do nich możemy: kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminę A, beta karoten, witaminę C, cynk, selen, glutaminę czy argininę. Jednak zimna, deszczowo-śniegowa aura w tym okresie potrafi "położyć" do łóżka każdego, nawet osoby wyjątkowo dbające o zdrowie. Dzięki odpowiedniej diecie możemy w znacznym stopniu skrócić czas przeziębienia. Towarzyszący infekcjom stan podgorączkowy czy gorączka wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

Chory najczęściej traci apetyt, następuje ogólne osłabienie. W tych trudnych chwilach musimy pomóc naszemu organizmowi pobudzając do pracy układ odpornościowy. Szczególnie istotna jest odpowiednia dieta. Posiłki powinny być niewielkie objętościowo (jednak podawane częściej), lekkostrawne, o wysokiej wartości odżywczej. Ważne jest również częste picie – nawet co 30 minut.

W skład posiłków powinny wchodzić produkty będące źródłem pełnowartościowego, łatwostrawnego białka bez nadmiernej ilości tłuszczu np. wysokogatunkowe wędliny. Większość z nas wzbogaca swoją dietę w owoce i warzywa czyli naturalne źródła witaminy C, pamiętając o jej chroniącym organizm działaniu. Mniej jednak osób pamięta o odpowiednim spożyciu cynku – pierwiastka, który nie tylko jest niezbędny dla ponad 200 różnych enzymów regulujących funkcjonowanie naszego organizmu, ale również umożliwia nam odczuwanie smaku i zapachu oraz zapewnia obronę immunologiczną przed zakażeniami. Bardzo dobrym źródłem tego niezbędnego mikroelementu jest chude mięso.

Wędliny o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak szynka czy polędwica będą idealnym składnikiem jadłospisu chorej osoby. Jednak pod nazwą szynka czy polędwica nie zawsze kryje się ten sam produkt. Wyroby markowe, wytworzone z najwyższej jakości chudego mięsa, z dodatkiem naturalnych przypraw będą doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i cynku. Najlepszej jakości wędliny, produkowane według tradycyjnych receptur znaleźć można w ofercie Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka”. Będą one lekkostrawnym i bogatym w wartości odżywcze składnikiem posiłków. Wśród zróżnicowanego asortymentu firmy Pekpol na szczególną uwagę zasługuje linia produktów "Kurpiowska Chata". Znajdziemy w niej najwyższej jakości wędliny wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanego, chudego mięsa wieprzowego.

Naturalne przyprawy oraz głęboki aromat uzyskany dzięki wędzeniu w tradycyjnej komorze nadaje im wyjątkowego charakteru. Nasycenie zapachem palonego drzewa wzbogaca wartości smakowe niezwykle kruchego mięsa, szynek czy polędwic z "Kurpiowskiej Chaty". Dzięki produktom z tej linii osoby zmagające się z przeziębieniem dostarczą organizmowi wartościowych, odżywczych składników, które pomogą szybciej wyjść z choroby, a także pomogą zregenerować organizm po przeziębieniu.


...