Owoce maczane w czekoladzie

Autor:


Prezentujemy przepis na pyszne owoce maczane w czekoladzie. W sam raz na jesienną poprawę humoru i samopoczucia. Zarówno ten i wiele innych ciekawych przepisów można znaleźć w książce pt. "365 smaków dla naszych dzieciaków".

Składniki:
banany, truskawki, kantalupa
¼ kg czekolady białej lub ciemnej
1 łyżka masła roślinnego
wykałaczki lub szpikulce

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy banana ze skórki, kroimy kantalupę na duże kawałki. W podwójnym garnku do gotowania w kąpieli wodnej (lub w dwóch garnkach włożonych jeden do drugiego) roztapiamy czekoladę i masło roślinne, ciągle mieszając. Woda w dolnej części garnka powinna być gorąca, ale nie wrząca. Zostawiamy dolną część garnka na ogniu, a górę zdejmujemy wraz z czekoladą w środku. Nabijamy kawałki owoców na wykałaczkę lub szpikulec. ⅔ owoców maczamy w czekoladzie, pozwalając, aby jej nadwyżka skapywała do garnka. Jeśli czekolada zacznie twardnieć, z powrotem stawiamy ją na ogniu. Czekamy, aż polewa czekoladowa na owocach ostygnie i stwardnieje.
12 owocowych koreczków

Uwaga: Dobrym sposobem na ostudzenie polewy czekoladowej jest wbicie wykałaczek w owinięty folią kawałek styropianu.



...