Muffinki z kaszką jaglaną i bananami

Autor:


Zdrowe przekąski to ważny element w diecie dzieci, które potrzebują dużo energii i składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Jednak nie zawsze mamy czas i pomysł na to, co podać naszym pociechom między posiłkami. 
Jak zaspokoić apetyt dziecka i jednocześnie zadbać o jego zdrowie? Oto dwa pomysły na zdrowe przekąski dla dzieci z wykorzystaniem ekologicznych kaszek. Wysokiej jakości kaszki dla dzieci to produkty, zawierające często pełnowartościowe zboża, witaminy i minerały. Można je podawać jako samodzielny posiłek lub dodawać do innych potraw, aby je wzbogacić.
 

Muffinki z kaszką jaglaną i bananami

 

Muffinki z kaszką jaglaną i bananami. Kaszka jaglana Holle jest bogata w białko, żelazo i magnez, a także nie zawiera glutenu. Banany dostarczają potasu i błonnika, nadają muffinkom słodki smak. Do przygotowania muffinek potrzebujesz:

 

- 2 dojrzałych bananów

- 2 jajka

- 1/4 szklanki oleju Holle

- 1/4 szklanki miodu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/2 szklanki kaszki jaglanej Holle

- opcjonalnie: owoce/krem do ozdoby

 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wyłóż foremkę na muffinki papilotkami. W dużej misce rozgnieć banany widelcem, a następnie dodaj jajka, olej i miód. Wymieszaj wszystko dokładnie. W osobnej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sól, mąkę i kaszkę jaglaną. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Napełnij foremkę ciastem do 3/4 wysokości i piecz przez około 20 minut, aż muffinki będą złote i sprężyste. Ostudź je na kratce i podawaj je jak lubisz - bez dodatków, oprószone cukrem pudrem lub w bogatszej wersji z kremem i owocami.

Smacznego!

...