Pęczotto w pomidorach z mozzarellą

Autor:


Kaszotto z pęczakiem to pyszne danie, które zyskuje coraz większą popularność w kuchni polskiej. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i kremową konsystencją, a przy tym jest proste do przygotowania. Kombinacja kaszy pęczak, warzyw i aromatycznych przypraw tworzy wyjątkowy smak, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Warto spróbować tego przepisu i odkryć, jak łatwo można stworzyć pyszne pęczotto. Oto przepis krok po kroku:

Składniki:

Kaszę pęczak przepłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą (dwa razy więcej wody niż kaszy) i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odsączyć na sitku i odstawić. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pod koniec wsypać suszone zioła. Następnie dodać na patelnię podgotowaną kaszę. Pęczotto gotować jak risotto, podlewając partiami przecieru pomidorowego, do momentu, aż kasza będzie miękka. Podawać z serem mozzarella.

 

...