Majonez vs. dressing - częsty dylemat miłośników sałatek

Autor:


Nie ma dobrej sałatki bez dobrego sosu! Niezależnie od tego, ile składników zmieszasz ze sobą, idealnie połączą się one dopiero po dodaniu dressingu. W tej roli świetnie sprawdzi się zarówno klasyczny majonez, jak i specjalne kompozycje nadające sałatce nowego charakteru. Co zatem wybrać: majonez czy dressing? Poniżej przedstawiamy zalety obu rozwiązań ? decyzja należy do Ciebie!

 

Sałatka bez sosu? To niemożliwe!

Dobrze dobrany dressing jest dla sałatki czymś więcej niż tylko sposobem na „zlepienie” ze sobą wszystkich składników. Wydobywa smak poszczególnych elementów i nadaje całej potrawie charakteru – dzięki niemu nawet najprostsza sałatka z gotowanych lub surowych warzyw staje się wyśmienitą kompozycją. W tej roli doskonale sprawdzą się zarówno majonezy, jak i kompozycje na bazie oliwy czy sosu sojowego. Nie zapominajmy przy tym, że tłuszcz zawarty w sosie ułatwia przyswajanie witamin i składników odżywczych znajdujących się w warzywach. Nawet jeśli jesteś na diecie i chcesz ograniczyć spożywane kalorie, nie rezygnuj z sosu do sałatki. Wystarczy dodać go mniej lub postawić na mniej kaloryczne alternatywy i wymieszać sos na przykład z odtłuszczonym jogurtem. Sałatka bez sosu to przecież po prostu pokrojone warzywa: dopiero dressing sprawia, że staje się wyśmienitą przekąską lub nawet pełnoprawnym daniem. Co zatem dodać do ulubionych składników?

Tradycyjny majonez – klasyka, która nigdy się nie znudzi

Podstawowym sosem, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do każdej sałatki jest oczywiście majonez – gęsty i kremowy. Wystarczy niewielka ilość majonezu, by wszystkie składniki połączyły się idealnie, a ich smak został podkreślony w delikatny i zarazem wyrazisty sposób. Świetnym wyborem będzie zwłaszcza majonez dekoracyjny, który może być wykorzystywany jako dodatek do sałatek, ale również wędlin, kanapek czy zapiekanek. Tradycyjny majonez dekoracyjny – jak sama nazwa wskazuje – może przydać się również do dekoracji dań, a przy tym smakuje naprawdę wyśmienicie. Wystarczy majonez dekoracyjny, szczypta soli i pieprzu, by sałatka ziemniaczana, tradycyjna sałatka warzywna czy klasyczny coleslaw nabrały wyrazistości. Majonez dekoracyjny to uniwersalny sos, który sprawdzi się jako dodatek do każdej sałatki – warto mieć go zawsze w swojej lodówce.


Majonez wegański – alternatywa dla miłośników kuchni roślinnej

Rezygnacja z produktów odzwierzęcych wcale nie oznacza rezygnacji z pysznego smaku! Obecnie na rynku mamy całkiem sporo zamienników, dzięki którym weganie bez problemu przygotują swoje ulubione dania i przekąski. Wyśmienity majonez wegański, a właściwie sos VegaMajo powstaje na bazie białek grochu, które zastępują żółtka jajek. Majonez wegański zachowuje gęstą, kremową konsystencję i jest niezwykle smaczny, dlatego doskonale sprawdzi się w roli sosu do sałatek. Nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych kompozycji. Sięgnij po majonez wegański, by przyrządzić klasyczną sałatkę warzywną na imieniny lub wypróbować przepis na nową sałatkę z sezonowych składników.


Dressingi sałatkowe – wyjątkowe kompozycje podkreślające smak

Dobry dressing podbije smak składników, ale dressing źle dobrany lub nieodpowiednio doprawiony potrafi zepsuć całą sałatkę! Warto pamiętać o tym, by dobrać sos do rodzaju sałatki: im delikatniejsza „baza”, czyli sałata lub inne główne warzywo, tym lżejszy powinien być dressing. W przypadku bardziej gorzkich składników, takich jak cykoria, delikatnie słodki dressing może zrównoważyć smak. Pamiętaj, by sałatkę doprawiać dressingiem tuż przed podaniem, by wszystkie składniki pozostały jak najdłużej chrupiące i świeże. Polecamy przede wszystkim dressingi na bazie oliwy, do której możesz dodać ulubione przyprawy. Warto wykorzystać także ocet balsamiczny, sok z cytryny, czosnek i świeże zioła. W ten sposób ulubione składniki mogą nabrać zupełnie nowego wykończenia!

A może dressing na bazie majonezu?

Spór pomiędzy miłośnikami dressingów i majonezów można zażegnać w bardzo prosty sposób – poprzez dressingi na bazie majonezu. Takie sosy łączą w sobie zalety obu rozwiązań i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. Dodaj majonez, by zagęścić sos do sałatki i nadać mu oryginalnego wykończenia: w tej roli świetnie sprawdzi się zarówno tradycyjny majonez, jak i majonez wegański. Klasyczny czosnkowy dressing także warto uzupełnić łyżką dobrej jakości majonezu, by stał się bardziej kremowy. Jeśli lubisz tworzyć nowe kompozycje i łączyć ze sobą smaki, wypróbuj dressingi na bazie majonezu – to świetny sposób na kulinarne eksperymenty.

***

Zarówno tradycyjny majonez dekoracyjny, jak i dressingi na bazie oliwy lub sosu sojowego mają swoje grono zwolenników. Możesz zdecydować się na jeden sposób wykończenia sałatki lub mieszać ze sobą różne składniki i tworzyć autorskie sosy – wypróbuj każde z tych rozwiązań!


...