Włoskie risotto

Autor:


Prosty przepis na autentyczne włoskie risotto:

Składniki:
- 320g Arborio Riso Gallo (porcja dla 6 osób),
- 1 litr gorącego bulionu z kurczaka lub warzywnego,
- 1 średnia posiekana cebula,
- 40 g masła,
- 1 kieliszek białego wina,
- świeżo utarty parmezan
- dodatki według uznania

Czynności:
1) Do rondelka z roztopionym masłem wrzucić posiekaną cebulę i poczekać aż się zeszkli. Dodać ryż, mieszać od czasu do czasu do momentu, kiedy stanie się przezroczysty.

2) Wlać wino i mieszać aż wyparuje. Dodać łyżkę wazową gorącego bulionu i gotować na wolnym ogniu.

3) W razie potrzeby ponownie dolać bulionu. Gotować ok. 18 minut aż ryż stanie się miękki, delikatny i kremowy, ale nierozgotowany al dente.

4) Dodać parmezan oraz wg własnej finezji inne dodatki np. świeże zioła lub zielony groszek. Przyprawić do smaku. Pozostawić pod przykryciem przez 2 minuty.

SMACZNEGO!!!

Zobacz także: Arborio Riso Gallo

...