7 powodów, dla których warto jeść porzeczki

Autor: materiał zewnętrzny


Miesiące wakacyjne to sezon na wiele gatunków rodzimych owoców, m.in. na porzeczki. Na razie nie dorównują one popularnością malinom czy czereśniom, warto jednak poznać ich walory – smakowe oraz zdrowotne.

Porzeczki bogate są w witaminy, minerały i błonnik. Każda z trzech odmian tych owoców – czarna, czerwona i biała – różni się zawartością poszczególnych składników, a także smakiem. Czarne porzeczki mają smak słodko-wytrawny, czerwone są kwaskowate. Porzeczki białe są najsłodsze i najdelikatniejsze, choć i one posiadają nieco charakterystycznej kwaskowatości.

Porzeczki (i wykonane na ich bazie przetwory) jemy dla ich smaku – ale nie tylko. Poznaj 7 powodów, dla których warto do swojej letniej diety włączyć świeże porzeczki, a w pozostałą część roku spożywać chociażby porzeczkowe dżemy.

1. Witamina C

O witaminie C często przypominamy sobie dopiero podczas przeziębienia. Wówczas właśnie zwykle sięgasz po suplementy zawierające kwas askorbinowy. Naturalnie o zdrowiu lepiej myśleć zawczasu… i zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C na co dzień. Najlepiej wybierać naturalne jej źródła, a porzeczki są tu świetnymi kandydatkami. Prym wiedzie czarna porzeczka, której 100 g zawiera 181 mg witaminy C (spośród naszych rodzimych źródeł tej witaminy czarna porzeczka ustępuje więc jedynie owocom dzikiej róży i rokitnikowi). To więcej niż zalecana dzienna dawka tej witaminy.

Witaminę C, choć w mniejszej ilości, zawierają także czerwone i białe porzeczki. Pamiętaj, że regularne dostarczanie organizmowi witaminy C zmniejsza ryzyko infekcji (a podawanie tej witaminy przy przeziębieniu wcale nie skraca czasu jego trwania). Ponadto witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga wchłanianie się żelaza, bierze udział w tworzeniu się kolagenu oraz osseiny (budulca kości)[1].

2. Porzeczki usprawniają pracę przewodu pokarmowego

Porzeczki są doskonałym źródłem pektyn. Jest to naturalny błonnik, w który najbogatsze są porzeczki czerwone i białe. Dzięki zawartości pektyn porzeczki poprawiają więc perystaltykę jelit, dbają o rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, oczyszczają jelita z toksyn. Czerwone porzeczki sprawdzają się także przy niestrawności spowodowanej zbyt małą ilością soku żołądkowego, a także w problemach wątrobowych. Podawaj też porzeczki dzieciom-niejadkom – wzmagają apetyt!

3. Zapobiegają nadciśnieniu

Regularne spożywanie czerwonych porzeczek wspomaga profilaktykę oraz leczenie nadciśnienia tętniczego – owoce te zawierają bowiem duże ilości potasu. Jednocześnie porzeczki przyczyniają się do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi, stanowić mogą więc ważny element profilaktyki miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.

4. Źródło antyoksydantów

Czarne porzeczki zawierają bardzo dużo antyoksydantów, czyli związków spowalniających procesy starzenia oraz hamujących rozwój toksyn, które mogą prowadzić m.in. do nowotworów. Naturalne flawonoidy wiążą metale ciężkie i usuwają je z organizmu. W czarnej porzeczce znajdziesz szczególnie dużo antocyjanów (gromadzą się one w skórce) o działaniu antybakteryjnym, rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i wspomaga wchłanianie witaminy C, oraz kwercetyny o działaniu m.in. antyalergicznym. Antyoksydantów nie brakuje też i w czerwonych oraz białych porzeczkach. W porzeczkach czerwonych szczególnie docenisz kwas elagowy, który łagodzi bóle miesiączkowe.

5. Zdrowe drogi moczowe

Porzeczki mają działanie moczopędne i oczyszczające. Mogą być stosowane wraz z żurawiną pomocniczo w leczeniu infekcji dróg moczowych. Witaminy zawarte w czerwonych porzeczkach podnoszą także pH moczu, co zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych u osób, których mocz ma zbyt kwaśny odczyn. Znajdujące się w czarnych porzeczkach substancje bakteriobójcze zwalczają ponadto bakterie E. coli, stanowiące główną przyczynę zakażenia dróg moczowych. Oczyszczająco na drogi moczowe działa też kwercetyna.

6. Porzeczka zwalcza infekcje

Znajdujące się w porzeczkach flawonoidy oraz cynk wspomagają układ odpornościowy. Fitoncydy natomiast są naturalnymi substancjami hamującymi rozwój mikroorganizmów – podobne wydzielają np. czosnek i cebula. Dlatego porzeczki pomagają poradzić sobie z różnego rodzaju infekcjami, polecane są m.in. w przypadku bólu gardła o podłożu bakteryjnym.

7. Porzeczka dla zdrowej skóry

Naturalnie, o zdrowiu mówiąc, powinnaś mieć na uwadze nie tylko swoją odporność, dbałość o poszczególne funkcje organizmu, ale (co zresztą się z tymi czynnościami łączy) także stan twojej skóry. Regularnie jedzone porzeczki to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna, zawierająca mnóstwo tych składników, które dbają o zdrowy wygląd i kondycję skóry. Witamina C i rutyna uszczelniają naczynia krwionośne, spowalniają procesy starzenia, a witamina C wspomaga też produkcję kolagenu, który zapewnia skórze elastyczność. Porzeczki bogate są także w cynk, skuteczny w walce ze zmianami trądzikowymi, oraz witaminy z grupy B, również mającymi niemały wpływ na kondycję skóry.

Przepisy na koktajle z użyciem porzeczek oraz innych owoców sezonowych znajdziesz na portalu Naturalnie o zdrowiu.

[1] Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-c-nie-tylko-na-przeziebienie-wlasciwosci-i-zastosowanie-witam_37271.html

...