Piernik czekoladowy

Autor:


Magia Świąt jest zaklęta w smakach i zapachach. Przyprawy korzenne – goździki i cynamon, włoskie orzechy, miód, czekolada… Użyj wszystkich tych składników, by stworzyć najbardziej kojarzące się z Bożym Narodzeniem ciasto – piernik.

Piernik czekoladowy



•    350 g mąki
•    200 g cukru pudru
•    50 g cukru cynamonowego
•    150 g płynnego miodu lub melasy
•    100 g posiekanych orzechów włoskich łuskanych
•    3 jajka
•    1 duża szczypta przyprawy do piernika
•    szczypta soli i czarnego pieprzu
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    łyżeczka mielonego cynamonu i imbiru
•    150 g masła
•    5 łyżek mleka
•    100 g gorzkiej czekolady
•    2 duże garście suszonej żurawiny


Mąkę  przesiewamy do miski. Dodajemy do niej przyprawy (wraz z solą i pieprzem) oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystego kremu. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy po trochu miód /melasę i po jednym żółtku. Masę dodajemy do mąki. Dodajemy czekoladę, orzechy, żurawinę i wlewamy mleko. Całość  dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki Termisil. Pieczemy w 180o przez ok. 50 min. Czekamy, aż ciasto będzie całkowicie wystudzone i owijamy je lnianą ściereczką – w ten sposób przechowujemy. Czekamy kilka dni, aż ciasto przejdzie korzennym aromatem. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.

...