Ulubione ciasto Włochów wreszcie na polskich stołach

Autor:


Maina - włoska firma specjalizująca się w produkcji sezonowych ciast klasy premium, wprowadza na polski rynek swój sztandarowy produkt – Maina Gran Panettone. To ciasto drożdżowe o niespotykanym smaku, uzyskiwanym dzięki tradycyjnemu procesowi produkcji Panettone króluje na włoskich, świątecznych stołach od ponad 300 lat, choć jego początków upatruje się w słodkim chlebie zaczynowym spożywanym już za czasów Imperium Rzymskiego. Według legend, panettone to ciasto zrodzone w wyniku wielkiego uczucia. Młody mediolańczyk, bez pamięci zakochany w pięknej Toni – córce piekarza, aby zaimponować ojcu dziewczyny, wymyślił niezwykły przepis na ciasto drożdżowe z bakaliami. Miłość i pasja włożone w przygotowanie ciasta sprawiły, że jego smak urzekł nie tylko Toni, jej ojca i mieszkańców Mediolanu, ale także wszystkich Włochów, którzy do dziś nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez panettone. Często sięgają właśnie po Maina Gran Panettone - ciasto wypiekane od kilkudziesięciu lat, tymi samymi metodami piekarniczego rzemiosła przez rodzinną, włoską firmę Maina. Dziś Maina Gran Panettone już dawno znane jest poza granicami Italii i ma swoich wielbicieli w wielu krajach (m. in. w Szwajcarii, Austrii, Wielkiej Brytanii i USA), a jego wyborny smak doceniał nawet Papież Jan Paweł II oraz prezydent USA – George Bush. Teraz także Polacy mają szansę spróbować włoskiego specjału, bliskiego coraz popularniejszemu nurtowi slow food. Już w listopadzie Maina Gran Panettone pojawi się w polskich sklepach. Produkowane w okolicach Mediolanu (w miasteczku Fossano) ciasto wytwarzane jest według tradycyjnego przepisu, z wykorzystaniem macierzystego, naturalnego zaczynu drożdżowego, tzw. matki drożdżowej. Jest ona jednym z najpilniej strzeżonych sekretów Mainy. Drożdże te są przechowywane w specjalnym laboratorium, gdzie pod ścisłą kontrolą kontynuuje się proces ich podziału i rozmnażania już od 40 lat. To właśnie dzięki temu marka Maina gwarantuje powtarzalność unikalnego smaku i konsystencji ciasta, które odróżniają je od innych rodzajów panettone dostępnych na rynku. Podstawą receptury Maina Gran Panettone, oprócz najwyższej jakości składników jest także czas, który odgrywa kluczową rolę w procesie produkcji. Ciasto wyrabia się aż przez 46 godzin, dzięki czemu jest puszyste, soczyste i pulchne. Klasyczny kształt wysokiej kopuły uzyskuje się poprzez powolne i naturalne studzenie w zawieszonego w dół ciasta przez ponad 10 godzin. Ciasto studzone jest w temperaturze otoczenia, bez użycia, powszechnych u innych producentów, tuneli chłodniczych. Cały proces tworzenia czyni je wyjątkowym i odróżnia Mainę od innych wytwórców panettone. Maina Gran Panettone nie zawiera konserwantów, masowo stosowanych w piekarnictwie polepszaczy, sztucznych barwników i substancji modyfikowanych genetycznie, a tylko najwyższej jakości składniki: normandzkie masło, rodzynki z rejonu Izmir w Turcji, skórki sycylijskich cytrusów oraz wysokogatunkową mąkę pszenną. Dzięki tradycyjnemu i unikalnemu procesowi produkcji, zachowuje świeżość, soczystość przez wiele miesięcy od wypieku. Maina Gran Panettone jest naturalne i bezpieczne, dlatego może być podawane nawet małym dzieciom. Cały proces produkcji, jak również wszystkie składniki ciasta podlegają rygorystycznym procesom kontroli jakości. Produkt nie zawiera często stosowanej w piekarnictwie margaryny, będącej źródłem dużej ilości niebezpiecznych tłuszczów trans, odpowiedzialnych między innymi za szybkie przybieranie na wadze i choroby serca. Wartości odżywcze Maina Gran Panettone to 358 kcal (1504 kJ) i 7 g. białka w 100 gramach ciasta. Krojenie Maina Gran Panettone to prawdziwa sztuka, podaje się je bowiem w pionowych, długich kawałkach. Włosi często serwują je z kremem z serka mascarpone, lodami, sosem czekoladowym, świeżym mango, a także ze słodkimi winami (np. Asti), słodkim muskatem i likierami (np. Amaretto) lub wermutem (np. Martini). Już wkrótce dowiemy się jak będą je jadać Polacy. Maina Gran Panettone to ciasto ściśle związane ze Świętami Bożego Narodzenia. Sprawdza się zarówno podczas kolacji wigilijnej, jak i w czasie spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Dzięki eleganckiemu opakowaniu, ciasto może stać się oryginalnym prezentem dla bliskich odwiedzanych w okresie świątecznym. Zabieganej pani domu pomoże podkreślić wyjątkowość rodzinnych spotkań oszczędzając czas, który warto poświęcić ludziom, a nie kuchni. W Polsce produkt dostępny będzie w sieciach sklepów Piotr i Paweł, Intermarche, Real, Makro, Biedronka oraz Baltona (na lotniskach) od listopada 2007. Sugerowane ceny producenta to od 14,99 (750 g) do 34 zł (1 kg).

...