Zupa grzybowa

Autor:


Mamy nadzieję, że w najbliższym czasie lasy obrodzą w grzyby. A dla tych, którzy nie wiedzą co z grzybów zrobić można, mamy przepis na zupę grzybową.

Zupa grzybowa z żurawiną

Składniki do przygotowania 4:
2 ziemniaki, lekko mączyste po ugotowaniu
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki oleju
1 listek laurowy
500 ml bulionu warzywnego (instant)
sól, pieprz
500 g mieszanych grzybów (zależnie od dostępności np. pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki)
2 łyżeczki mąki
250 ml śmietany do zup
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju. Usmażyć na nim cebulę na złotożółty kolor. Dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12–15 minut. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
Grzyby oczyścić i umyć, większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju. Smażyć na nim grzyby przez 3–5 minut. Posypać mąką i smażyć przez chwilę. Dolać śmietanę i zagotować. Grzyby i cranberries dodać do bulionu, odstawić na kilka minut, aby wszystkie składniki przeszły smakiem. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Zupę przed podaniem posypać natką pietruszki.

Wskazówka: Podawać z pożywnym chlebem wiejskim.

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 273 kcal/1138 kJ
Białko: 7,6 g
Tłuszcz: 8,3 g
Węglowodany: 34 g

...