Powiedz mi, co jesz, a powiem Ci, kim jesteś … albo o naszej kuchni okiem mieszkańca zamorskiego kraju

Autor:


Jak pokazać prawdę o kraju czy regionie, jego barwy, aromaty, smaki? W jaki sposób przekazać bogactwo codzienności? – te zmysłami uchwycone w pamięci okruchy czasu, które malują pejzaż naszego życia, tu w Polsce? Tego zwyczajnego, codziennego, niby banalnego, a zarazem niepowtarzalnego, bowiem stanowiącego istotę tego, kim naprawdę jesteśmy. Czy to jest w ogóle możliwe?
Otóż możliwe! Wszystko to znalazło się w jednej publikacji: Rose Petal Jam: Recipes & Stories from a Summer in Poland („Dżem z płatków róży. Przepisy i historie z lata spędzonego w Polsce”). Ta wielobarwna książka w języku angielskim, autorstwa Beaty Zatorskiej i Simona Targeta, polsko-brytyjskiego małżeństwa osiadłego od lat w Australii, jest prawdziwym ewenementem  na naszym  rynku wydawniczym.

Co możemy w niej znaleźć? Pozornie nic szczególnego. „Zwyczajne” przepisy kucharskie, cytaty z polskiej poezji (Miłosz, Szymborska), jakieś wspomnienia z nostalgicznej podróży do miejsc dzieciństwa odwiedzanych po latach…. i wiele przepięknych fotografii. Ale nie dajmy się zwieść spisowi treści! Choć opis może brzmieć banalnie, ta książka - prawdziwa perełka pod względem edytorskim - jest faktycznie vademecum naszej codziennej tożsamości.

Dzięki lekkości każdej linijki, prostocie kulinarnych przepisów potraw, które na co dzień królują na naszych stołach, wysublimowanemu doborowi liryki polskiej oraz przebogatej szacie graficznej, publikacja ta ukazuje niebywałą prawdę o nas samych i naszym  życiu.

Warto ją ofiarować każdemu cudzoziemcowi, niezależnie od narodowości, rasy czy kultury, gdyż powie o nas więcej niż tysiące słów. Pokaże naszą tradycję życia codziennego 2. połowy XX wieku. Taką, jaką wciąż pamiętamy, a która powoli zanika….

Warto ją ofiarować każdemu, kto pasjonuje się kuchnią świata. Bogactwo przepisów kulinarnych (ponad 100), prosty sposób opisu i bajeczna strona wizualna książki zostały docenione na świecie.

Warto ją wreszcie kupić dla siebie.
W 2012 publikacja otrzymała najwyższą nagrodę Gourmand International Awards w kategorii World Cuisine książek piszących o kuchni Europy Wschodniej.  

...