Strudel ze szpinakiem i jajkiem

Autor:


Przepisów świątecznych ciąg dalszy - dzisiaj proponujemy strudel ze szpinakiem i jajkiem.

Strudel ze szpinakiem i jajkiem

500 g mąki
opakowanie drożdży instant
szklanka ciepłego mleka
jajko
3 łyżki roztopionego masła
½ łyżeczki cukru
350 g świeżego szpinaku
2 cebule
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka Suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
3 łyżki oleju
Sól morska Kamis
Pieprz kolorowy Kamis
żółtko do posmarowania
czas: 45 min
osoby: 6

Do miski z mąką wsyp drożdże, sól, cukier. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj do  miski z mąką razem z masłem. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę pokrój, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj oczyszczony szpinak, smaż razem 3 minuty. Zdejmij z ognia, dopraw suszonymi pomidorami, pieprzem i solą. Ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj na prostokąt . Na środkowej części ułóż połowę szpinaku, następnie jajka i resztę szpinaku, boczne części zawiń do góry i sklej. Można też ciasto ozdobnie zapleść. Przełóż strudel na blachę, posmaruj rozmąconym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 35 minut.

...