Włoska kuchnia - lasagne

Autor: Ewa Madaj


Kojarzy się z Włochami, ale popularna jest na całym świecie. Sprawia to, że przybiera różne postacie i stale jest urozmaicana. Coraz częściej spotykane są wersje wegetariańskie lub na słodko. Nic nie zmienia jednak faktu, że jest pysznym i sycącym daniem.

Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne. Co prawda wymaga wykonywania kilku czynności naraz, ale pamiętajcie nie taki „diabeł straszny jak go malują”. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że dla takiej uczty podniebienia warto poświęcić troszkę więcej czasu.
Oto prosty przepis na to pyszne danie. W zasadzie jest to klasyczna lasagna z małym, zielonym dodatkiem.

Lasagne z farszem mięsnym i szpinakiem:
Składniki:
•    10 płatów makaronu lasagne (ilość zależy też od wielkości naczynia i upodobań)
•    Starty ser (może być pokrojony w cienkie plastry)
•    Tłuszcz do wysmarowania naczynia
•    Oregano
SOS POMIDOROWY:
•    Puszka pomidorów
•    Cebula
•    Sól, pieprz
•    Natka pietruszki
•    Bazylia, oregano
•    Papryka ostra mielona, papryka słodka mielona.
FARSZ MIĘSNY:
•    0,5 kg mięsa mielonego
•    Cebula
•    Ząbek czosnku
•    Liść laurowy
•    Zioła prowansalskie
•    Sól, pieprz
FARSZ SZPINAKOWY
•    Paczka mrożonego szpinaku
•    Masło
•    Sól, pieprz
SOS BESZAMELOWY:
•    3 łyżki masła
•    2 łyżki mąki
•    Szklanka mleka

Przygotowanie:
Farsz mięsny: cebulę szklimy na patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy mięso, podsmażamy, drobiąc je w między czasie. Do mięsa wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie i liść laurowy. Dusimy przez 15 minut. Na koniec możecie usunąć liść laurowy.
Sos pomidorowy: cebulę szklimy na odrobinie masła. Dodajemy pomidory, doprawiając je solą i pieprzem. Dusimy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, następnie bazylię, oregano, natkę pietruszki oraz paprykę i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Dobrym i szybkim rozwiązaniem jest użycie gotowych sosów. W sklepach znajdziecie sosy bolognese wielu firm. Wystarczy je odpowiednio przyprawić (sól, pieprz, oregano, bazylia, koncentrat pomidorowy) a smakują naprawdę dobrze.
Farsz szpinakowy: szpinak podsmażamy na maśle. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos beszamelowy: roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i lekko podsmażamy. Cały czas mieszając wlewamy mleko. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy nasz sos przez chwilę aż zgęstnieje.

Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno wlewamy odrobinę sosu beszamelowego. Potem układamy warstwę makaronu (lub dwie – w zależności od upodobań) i polewamy je sosem beszamelowym. Następny w kolejności jest szpinak, farsz mięsny i sos pomidorowy. Potem znów makaron, sos beszamelowy, szpinak, mięso, sos pomidorowy. Całość posypujemy żółtym serem oraz odrobiną oregano. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut.

...