Zapiekane truskawki z sosem śliwkowym

Autor: Materiały prasowe


Receptura na 4 porcje Mrożonka truskawki bez szypułek HORTEX 1 opakowanie Jajka 3 szt. Śmietana słodka 30% 4 łyżki Cukier puder 4 łyżki Mrożonka śliwki bez pestek HORTEX ½ opakowania Syrop klonowy 2 łyżki Śliwowica 1 łyżka Masło do smarowania foremek Listki świeżej mięty Przygotowanie truskawek: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z truskawki bez szypułek HORTEX odsączonymi z nadmiaru soku powstałego podczas rozmrażania owoców. Tak przygotowane przekładamy do jedno-porcjowych naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C do momentu delikatnego zapieczenia i całkowitego ścięcia jajek. Przygotowanie śliwek: Rozmrożone śliwki bez pestek HORTEX mieszamy z syropem klonowym i śliwowicą. Podgrzewamy uważając aby owoce nie skarmelizowały. Sposób podania: Na plaski talerz układamy ciepłe śliwki na, które ustawiamy ciepłą zapiekankę z truskawek. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

...