Biała herbata – eliksir młodości i źródło zdrowia

Autor: Ewa Madaj


Słynie ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych, kosmetycznych, a także nieocenionych walorów smakowych. Biała herbata to najdroższy rodzaj tego popularnego na całym świecie napoju. W Polsce nie jest jeszcze tak bardzo popularna jak jej zielona czy czarna odmiana, jednak ze względu na wyjątkowe działanie warto poznać ją bliżej.

Biała herbata wytwarzana jest głównie w Chinach. Jej produkcja jest limitowana, a odbywa się za pomocą tradycyjnej chińskiej metody. Produkowana jest z pąków liści, dlatego jej zbiory odbywają się jedynie wczesną wiosną. Poddawana jest procesowi więdnięcia i suszenia, czemu zawdzięcza swój jasny, srebrny kolor.

Oprócz wspaniałego smaku posiada wiele zalet, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie i urodę.
•    Przeciwdziała starzeniu - w swoim składzie zawiera polifenole, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Warto zauważyć, że ma ich dwukrotnie więcej niż herbata zielona.
•    Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych – posiada bogate właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne trzy razy większe niż zielona herbata. Zalecana jest więc osobom, które są genetycznie obciążone chorobą nowotworową.
•    Obniża poziom złego cholesterolu oraz poprawia krążenie krwi.
•    Jest bogatym źródłem witaminy C
•    Zawiera duże ilości kofeiny, dzięki czemu ma działanie orzeźwiające i wspomagające koncentrację. Polecana do picia zamiast kawy, gdyż jest o wiele zdrowsza, a tak samo pobudzająca.
•    Redukuje napięcie mięśni i stres

Parzenie…

Napar z białej herbaty ma jasną słomkową barwę. Jej smak jest bardzo delikatny a aromat subtelny. Najpierw jednak należy wydobyć jej wyjątkowe cechy poprzez odpowiedni proces parzenia, stosując podstawowe zasady:
•    Temperatura parzenia nie powinna przekraczać 80 stopni
•    Czas parzenia powinien wynosić od 5 – 10 minut
Białą herbatę można parzyć 2 lub 3 razy. Najlepiej oczywiście przeczytać instrukcję parzenia, gdyż każdy jej rodzaj najlepiej parzyć w odpowiedni dla niego sposób.
Jej delikatny smak sprawia, że najlepiej parzyć i pić ją z porcelanowych naczyń.

Warto spróbować wyjątkowej białej herbaty. W naszym kraju staje się coraz popularniejsza i można ją zakupić w normalnych sieciowych sklepach. Ze względu na swój orzeźwiający charakter najlepsza jest do picia latem, jednak jej wyjątkowe właściwości bez wątpienia motywują do delektowania się nią przez cały rok.

...