Rolada z perliczki

Autor:


W przeszłości posiłki z mięsa perliczego były podawane na wytwornych przyjęciach, gdzie cieszyły się ogromnym powodzeniem wśród całej szlachty. Niestety, w późniejszym czasie ten niesamowity rarytas został wyparty przez zupełnie pospolitego kurczaka.

Na szczęście dzięki firmie DROP nie zniknął on całkowicie ze sklepowych półek – Perliczka Wielkopolska dostępna jest szeroko w dobrych polskich sklepach.

Rolada z perliczki

Składniki:
• tuszka perliczki 1,3 - 1,5 kg
• boczek wędzony parzony
• 2 ząbki czosnku
• majeranek, sól, pieprz,
• papryka

Perliczkę umyć i wytrybować z kości. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem, papryką i natrzeć czosnkiem. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry boczek wędzony parzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową. Piec w temp. 150°C ok. 45 min. Po 45 min. odwinąć z folii i piec 15 min. w temp.180°C. Podawać pokrojoną w plastry.


Smacznie i zdrowo – w szlacheckim stylu

Mięso perliczki jest niezwykle szlachetnym gatunkiem drobiu, cenionym głównie za wytworny smak dziczyzny oraz niezwykłe walory odżywcze. Jest wyjątkowo soczystym i delikatnym mięsem, a przy tym posiada niewielką zawartość tłuszczu. Mięso perlicze jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków – mięso nóżek zawiera ok. 2,7% tłuszczu, a mięso z piersi 1,1%. Oznacza to, że jest ono najchudsze spośród wszystkich gatunków drobiu! Dlatego też, jest ono świetną propozycją dla osób dbających o linię. Oprócz niskiej zawartości tłuszczu, także wartość kaloryczna jest niezwykle korzystna –100 g mięsa zawiera jedynie ok. 160 kcal. Mówiąc o mięsie perliczek nie można pominąć różnorodności jego składników mineralnych. Magnez, potas czy żelazo oraz witaminy: B1, B2 i E, wysoka zawartość białka oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na rozmaitość składników odżywczych, spożywanie mięsa perliczek jest szczególnie polecane osobom walczącym z otyłością czy cukrzycą, ale także stosującym wysokobiałkową bądź niskotłuszczową dietę.

Perliczka Wielkopolska firmy DROP - szlachecki przysmak
W tradycyjnej polskiej kuchni dania z perlicy zajmują wyjątkowe miejsce ze zarówno względu na walory smakowe, jak i łatwość w przygotowaniu. W wielu kręgach uchodzą one za niezwykle wykwintne i wytworne, a ich obecność podczas uroczystych biesiad prawie zawsze wzbudza zachwyt. W przeciwieństwie do mięsa dziczyzny, które wymaga zazwyczaj bardzo długiej obróbki termicznej, delikatne mięso perliczki można przygotować bez długotrwałego marynowania, a gotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Można je polecić osobom, które maja niewielkie doświadczenie w kuchni, a planują szykowną kolację, którą chcą własnoręcznie przygotować. Przygotowując dania z Perlicy Wielkopolskiej firmy DROP można być pewnym, że zadowolą one niejednego wielbiciela tradycyjnych polskich przysmaków.


W zgodzie z naturą

Perlica domowa była niegdyś hodowana w każdym gospodarstwie, dzięki czemu bardzo często gościła na stołach. Dziś można ją spotkać jedynie w małych stadkach w przydomowych zagrodach, a zajmują się nimi głównie hodowcy - amatorzy. Przedsiębiorstwo DROP dokłada wszelkich starań, by ich Perliczka Wielkopolska była hodowana w warunkach jak najbardziej zbliżonych do warunków naturalnych: karmi je wyłącznie paszami opartymi na naturalnych ziarnach zbóż.
Szukając nowych inspiracji w dobrej polskiej tradycji kulinarnej, warto sięgnąć po mięso Perliczki Wielkopolskiej firmy DROP. Dzięki swojej niepowtarzalnej delikatności oraz szlachetnemu smakowi, zachwyci ona zarówno smakoszy poszukujących oryginalnych smaków, jaki i zwolenników tradycyjnych posiłków.

...