Grillowany kotlet z łososia z masłem żurawinowo-musztardowym

Autor:


Przepis na pysznego łososia z grilla z masłem musztardowo-żurawinowym.
Składniki do przygotowania dla czterech osób:

Na masło żurawinowo-musztardowe:
100 g miękkiego masła
2 łyżki ziarnistej musztardy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy z uprawy organicznej
sól, pieprz
40 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

 Ponadto to:
- 4 kotlety z łososia
kilka kropli oleju
sól, różowy pieprz
według gustu – mięta lub pomarańcza do przybrania

Przygotowanie:

 Masło utrzeć z musztardą i skórką z pomarańczy. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu, cranberries drobno posiekać i dodać do masła. Masło schłodzić.
 Kotlety z łososia posmarować olejem. Piec z obu stron na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny przez ok. 3 minuty. Kotlety przyprawić solą i różowym pieprzem. Podawać z masłem żurawinowo-musztardowym. Przybrać miętą i pomarańczami

 Czas przygotowania:
  ok. 20 minut + czas chłodzenia

Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 493 kcal, 2062 kJ
Białko: 37,3 g
Tłuszcz: 35,1 g
Węglowodany: 9 g

...