Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem

Autor:


Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Nieodłączne są także świeże zioła jednak pozostałe składniki bruchetty ogranicza zazwyczaj jedynie fantazja przyrządzającego. Poniżej przedstawiamy przepis na włoską bruchettę z tuńczykiem Rio Mare i zielonym sosem. Ten sprawdzony przepis z pewnością nie zawiedzie amatorów wyśmienitej kuchni.


Składniki dla 4 osób:

8 kromek bagietki – 1 opakowanie Tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g - 1 jajko ugotowane na twardo – natka pietruszki – 1 łyżka kaparów w occie – 1 ząbek czosnku – 1 świeża papryczka chilli.


1. Drobno posiekaj  pietruszkę, kapary i czosnek i umieść je w misce. Dodaj papryczkę chilli (pokrojoną w pierścienie) oraz ugotowane na twardo jajko (pokrojone w kawałeczki). Dolej odrobinę oliwy z oliwek z puszki tuńczyka i wymieszaj wszystkie składniki.
2. Opiecz pieczywo na grillu lub patelni. Ułóż na każdej kromce odrobinę zielonej pasty. Udekoruj je, kładąc na wierchu odsączony z oliwy kawałek tuńczyka Rio Mare.


W 15 minut pyszna przekąska gotowa! Smacznego!

...