Nadziewane pomidory

Autor:


Przepis na nadziewane serem kozim i pomidory zapiekane w folii.
Składniki do przygotowania dla czterech osób:

4 duże pomidory (mogą być pomidory malinowe)                                                                              pieprz
4 okrągłe dojrzałe serki kozie (np. Crôttin)
30 g kalifornijskich orzechów włoskich
2 cebulki-dymki
80 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2 łyżeczki świeżych listków tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
 folia aluminiowa

Przygotowanie:

 Pomidory umyć, obciąć górną część. Wydrążyć usuwając miąższ. Wnętrze pomidorów osuszyć ręcznikiem papierowym i posypać pieprzem.
Ser kozi obrać i pokruszyć. Orzechy posiekać, uprażyć przez chwilę na małej patelni. Dymki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Cranberries grubo pokroić. Przygotowane składniki połączyć z cranberries, tymiankiem i oliwą z oliwek. Mieszanką napełnić pomidory, przykryć odciętymi częściami.
Każdy pomidor zawinąć w kawałek folii aluminiowej odpowiedniej wielkości. Zapiekać na grillu na węgiel drzewny przez ok. 5 minut.

Czas przygotowania: ok. 25 minu

Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 248 kcal, 1044 kJ
Białko: 8,6 g
Tłuszcz: 13,6 g
Węglowodany: 24 g

...