Sałatka z orzechów włoskich i natki pietruszki

Autor:


Przepis na sałatkę składającą się z orzechów włoskich oraz natki pietruszki.


Składniki do przygotowania:

100 g kalifornijskich orzechów włoskich
3 pęczki gładkiej natki pietruszki
1 pęczek karbowanej natki pietruszki
1 czerwona cebula
1 łyżka octu z białego wina
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Przygotowanie:

Orzechy grubo posiekać i uprażyć. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki z łodyżek i grubo je posiekać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki.
Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Połączyć wszystkie składniki sałatki, podawać natychmiast.

 Czas przygotowania:  ok. 20 minut

Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 246 kcal, 1030kJ
Białko: 4,8 g
Tłuszcz: 20,8 g
 Węglowodany: 11 g

...