Jak zadbać o dietę i zdrowie naszych dzieci

Autor:


Zamiast brać przykład ze społeczeństwa amerykańskiego, którego obywatele już od najmłodszych lat są przyzwyczajani do spożywania większej ilości jedzenia, niż potrzebują, warto zrobić wszystko, by nasze dzieci cieszyły się zdrowiem i dobrą kondycją.

– Obecnie, kiedy dwoje rodziców pracuje, dzieci często są pozostawione samym sobie – mówi Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk firmy Sante. – W efekcie jedzą nie tylko produkty niezdrowe, ale także w niekontrolowanych ilościach. Rodzice nie mają czasu, żeby zatroszczyć się o prawidłowy jadłospis swoich pociech, a dziadkowie, na których nie raz spada obowiązek przypilnowania wnucząt, zwykle nie potrafią im odmówić niezdrowych słodkości. Dodatkowo nierzadko, w każdej wolnej chwili, podtykają im coś do zjedzenia. W konsekwencji prowadzi to do otyłości, z którą ciężko walczyć.

Dzieci, jak wszyscy wiemy, są małymi wulkanami energii, dlatego ważne jest, aby dostarczać im posiłki o wysokiej wartości energetycznej. Choć zawierają one znaczną ilość kilokalorii (kcal), to nie powinny być niezdrowe. Ciasta, cukierki, czekolada i inne smakołyki należy spożywać raz na jakiś czas i w umiarkowanych ilościach.  

Ponieważ dzieci rosną, konieczne jest, aby w jadłospisie malucha znalazły się produkty bogate w witaminy, wapń i białko. Pilnujmy również, aby dieta była urozmaicona. Dziecko powinno spożywać zarówno produkty zbożowe, jak i warzywa, owoce, mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, oleje roślinne i masło. Nabiał możemy zastąpić produktami sojowymi, w których znajdują się wapń, białko, witaminy B i D, zatem same istotne składniki odżywcze, których potrzebuje organizm brzdąca, żeby poprawnie funkcjonować.

Istotne jest również to, aby podawać dzieciom około czterech, pięciu posiłków dziennie. Częściej, ale mniej obficie – to jedna z podstawowych zasad żywienia zalecanych przez dietetyków. Kolejna ważna reguła sprowadza się do ograniczania ilości soli i cukru. Powinno się także znacznie ograniczać obecność tłuszczów zwierzęcych w diecie dziecka.

Na koniec warto zaznaczyć, że posiłek dla dziecka znacznie zyskuje na atrakcyjności, kiedy jest odpowiednio podany. Kolorowe jedzenie, ułożone dodatkowo w nietypowe kształty, na przykład zwierzątek, zachęci malucha do konsumpcji. Jeżeli będziemy przestrzegać tych wszystkich zasad, naszym pociechom na pewno nie zagrozi ani próchnica ani otyłość!

...