Jedzmy ryby!

Autor:


81% Polek uznaje, że spożywanie tłustych ryb morskich pomaga obniżyć poziom cholesterolu. I słusznie – są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, który pozytywnie wpływa na zdrowie serca. Okres wakacji to czas, który bardzo często spędzamy w nadmorskich kurortach. W takich miejscach dostęp do świeżych ryb jest stosunkowo łatwy. Będąc na urlopie na wybrzeżu, warto skorzystać z okazji, aby wprowadzić do codziennej diety ryby. Dlaczego dietetycy zalecają spożywanie tłustych ryb morskich a nie ryb chudych? Ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie, obfitują w korzystne dla zdrowia Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3. Oprócz tłuszczu rybiego, źródłami kwasów omega-3 są m.in.: wysokiej jakości miękkie margaryny, takie jak: Flora, Flora Light (do których produkcji używany jest bogaty w omega-3 olej lniany), olej rzepakowy, ziarna soi oraz orzechy. Kwasy omega-3 mają działanie profilaktyczne w schorzeniach układu krążenia – zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, blokują rozwój miażdżycy, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów (tłuszczów prostych) w organizmie, redukują ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają arytmii serca. Kwasy omega-3 muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż organizm człowieka nie potrafi ich syntetyzować. Mięso ryb – samo zdrowie Mięso ryb jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo strawne i przyswajalne. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez. Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, tłuste - zawierają witaminy A i D. Ryby tłuste to m.in.: makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź, węgorz, halibut. Jak przyrządzać ryby? Oczywiście nie smażyć, tylko gotować, piec lub dusić. Najlepiej jest podawać ryby z ryżem i warzywami. Stosowanie diety śródziemnomorskiej, obfitującej w warzywa, owoce, świeże soki, owoce morza i ryby właśnie, jest szczególnie polecane przez dietetyków. Zwłaszcza w okresie letnim, kiedy wszystkie produkty żywnościowe są świeże i łatwo dostępne, warto pomyśleć o zmianie diety na lekkostrawną i odpowiednio zbilansowaną. Polka wie, co je Cieszy fakt, że zdecydowana większość kobiet docenia walory odżywcze ryb morskich. 81% Polek wskazuje ryby morskie jako mające związek z obniżaniem poziomu cholesterolu we krwi, 76% - warzywa, 61% - oleje roślinne. Wśród produktów żywnościowych mających znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi, zdecydowana większość ankietowanych kobiet słusznie wymieniała: ryby morskie, warzywa oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego – mówi mgr Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory. Nie sposób przecenić walorów zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których dostarczają nam tłuste ryby morskie oraz oleje roślinne. Spożywanie przynajmniej jednego posiłku rybnego tygodniowo oraz używanie miękkich margaryn wysokiej jakości wzbogaconych o kwasy omega-3 do smarowania pieczywa w znaczący sposób wpływa na zmniejszenie ryzyka nagłej śmierci sercowej. Pomoc w sercowej sprawie Weryfikację stosowanej diety, ilości aktywności fizycznej, określenie wieku serca, a także wskazówki i sposoby na poprawę stanu zdrowia umożliwia strona internetowa: www.pokochajswojeserce.pl. Interaktywny test, znajdujący się na stronie pozwala na określenie wieku serca. Ponadto za jej pośrednictwem każdy może dołączyć do „Klubu Zdrowego Serca”, gdzie znajdują się wskazówki na temat prawidłowego odżywiania, sposobów poprawy samopoczucia i kondycji fizycznej. Dzięki nowoczesnej konstrukcji strony, każdy zarejestrowany użytkownik może otrzymać codzienne rady bezpośrednio na swój pulpit. Dodatkowo za pośrednictwem witryny można zaprenumerować newsletter – najświeższe informacje i ciekawostki będą wówczas dostarczane regularnie za pomocą poczty internetowej. Organizatorem kampanii „Sekrety kobiecych serc” jest firma Unilever Polska S.A., producent gamy produktów do smarowania pieczywa marki Flora. Flora o działaniu profilaktycznym to margaryna nowej generacji o obniżonej zawartości tłuszczu (60%). Nie zawiera utwardzanych olejów roślinnych, dzięki czemu jest praktycznie wolna od niezdrowych kwasów tłuszczowych typu trans. Produkowana jest na bazie oleju słonecznikowego (źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i witaminy E) oraz oleju lnianego (źródło kwasów omega-3). Zawiera witaminy A, D3 i E oraz, zgodnie z najnowszym stanem wiedzy żywieniowo-medycznej, została wzbogacone w witaminy B6, B12 i kwas foliowy, dzięki czemu lepiej chroni naczynia krwionośne. Flora pro.activ zawiera sterole roślinne – naturalne składniki olejów roślinnych, które redukują poziom „złego” cholesterolu (frakcji LDL) we krwi. Produkty marki Flora uzyskały rekomendację Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. Więcej informacji www.pokochajswojeserce.pl

...